Rusya İstanbul Başkonsolosluğu, SSCB Askerî ve Deniz İşleri Halk Komiseri (Bakanı) Voroşilov'un tarihi Türkiye ziyaretini anlattı.

Dik gazeteden Fuat Safarov'un haberine göre, Başkonsolosluk tarafından Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı dolayısıyla konuyla ilgili olarak şu bilgi aktarıldı:

Rus-Türk Diplomatik Münasebetlerinin Tesisinin 100. Yıldönümü Dolayısıyla (Tarihî Olgular, Belgeler, Olaylar). K. Voroşilov’un Türkiye Ziyareti:

İ. İnönü’nün SSCB ziyaretine iade-i ziyaret olarak 26 Ekim 1933’te SSCB Askerî ve Deniz İşleri Halk Komiseri (Bakanı) Kliment Voroşilov başkanlığındaki heyet, Türkiye’ye geldi. Heyetin içerisinde S. M. Budönnıy, A. S. Bubnov, G. M. Krjijanovskiy de yer aldı. Ziyaret 9 Kasım’a kadar sürdü. 29 Ekim’de heyet, Ankara’daki Türk Cumhuriyeti’nin 10. Yıldönümü dolayısıyla yapılan törene katıldı. Voroşilov, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü ile birlikte resmî geçidi kabul ettiler. Bu, eşi benzeri olmayan bir olaydı ve gerek töreni izleyenler gerekse de yabancı diplomatlar üzerinde büyük etki yarattı. Heyet üyeleri ayrıca İstanbul’daki Askerî Okul ile Askerî Akademi’yi, birçok devlet ve özel kuruluşu, kültür müesseselerini, sanat sergilerini ziyaret etti. Ziyaret, ülkenin dört bir tarafında dostluk gösterilerine yol açtı. İzmir’de ana sokaklardan biri, Voroşilov Bulvarı olarak adlandırıldı.

Mustafa Kemal Atatürk 1933’te TBMM’ni açarken bu ziyaretin önemini şöyle yorumladı: 'Bu ziyaret, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin derin içtenliğini göstermek için şanslı bir vesile oldu. Hiç şüphe yok ki her iki ülkemiz için zor zamanlarda doğmuş ve 13 yıl boyunca bütün sınavlardan daima başarıyla çıkmış olan dostluğumuz dünya barışının pekiştirilmesinin kıymetli ve önemli bir etkenidir'.

SSCB’nin Türkiye Büyükelçisi Yakov Surits Moskova’ya gönderdiği raporunda Sovyet heyetine gösterilen sıcak ilgiyi şöyle kaleme almıştır: 'Bizim heyete İstanbul’da yapılan karşılama ve gösterilen ilgi, benim bütün beklentilerimin fevkinde oldu. Burada bulunduğum 10 yıl boyunca sadece diğer yabancı ülkelerin heyetlerine değil, Mustafa Kemal hariç Türk devlet adamlarına da böyle bir ilgi gösterilmemişti… Voroşilov ve yoldaşları İstanbul’da soylu yabancı olarak değil, bir halkın başka halkın yanına gönderdiği elçi olarak karşılandı.'"

* Sovyet Heyetinin Türkiye ziyareti, 1933. Heyetin Başkanı Askerî ve Deniz İşleri Bakanı ve SSCB Devrimci Askerî Konsey Başkanı Kliment Efremoviç Voroşilov (merkezde) şeref kıtasını dolaşırken.

* Sovyet Heyetinin Türkiye ziyareti, 1933. Heyetin Başkanı Askerî ve Deniz İşleri Bakanı ve SSCB Devrimci Askerî Konsey Başkanı Kliment Efremoviç Voroşilov Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 10. yıl dönümü dolayısıyla yapılan törende (29 Ekim 1923).

* Sovyet Heyeti’nin Türkiye ziyareti, 1933. Heyetin Başkanı Askerî ve Deniz İşleri Bakanı ve SSCB Devrimci Askerî Konsey Başkanı Kliment Efremoviç Voroşilov (merkezde) Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 10. yıl dönümü dolayısıyla yapılan törende (29 Ekim 1923). En solda: SSCB Dış İşleri Halk Komiser Yardımcısı (Başkan Yardımcısı) Lev Mihayloviç Karahan.

* Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve SSCB Savunma Halk Komiseri K.Y.Voroşilov, Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen askeri törende. 29 Ekim 1933.

* SSCB Savunma Halk Komiseri K.Y.Voroşilov ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1933.

* Mustafa Kemal Atatürk ve SSCB Savunma Halk Komiseri Kliment Voroşilov, Ankara'daki SSCB Büyükelçiliği binasından çıkarken, 29 Ekim 1933.