Toplumsal ÖZEL

Toplumsal, onlarca yayınevinin dolandırıldığı fuar skandalının izini sürmeye devam ediyor. Bu kez iddialar, CNR Holding'in çevresinden değil, doğrudan içinden...

Ceyda Erem'in patronu olduğu CNR Holding'e bağlı Pozitif Fuarcılık Anonim Şirketi, aralarında Toplumsal Medya Grubu'na ait Toplumsal Yayınevi'nin de olduğu onlarca yayınevi ve kuruluşu dolandırmıştı. Yapılmamış, defalarca ertelenmiş kitap fuarları için katılımcı yayınevi ve kuruluşlara senetler imzalatıp borçlandıran CNR, söz konusu fuarları yapamadığı halde senetleri işleme koymuş ve firmalara icra memuru göndermişti.

Peki bu organizasyon nasıl işliyor? 

Organizasyonun nasıl işlediğini ise yaşananlardan çok daha önce işten ayrılmış bir CNR çalışanı anlattı. Toplumsal'a, CNR'ın yönetim mantığı nedeniyle işten ayrıldığını anlatan eski çalışan, "Yayınevlerinin başına gelen yeni bir şey değil. Çok önceleri de yapılıyordu. Ben de işten ayrıldım, çünkü vicdanım rahat etmiyordu. Her ne kadar sıradan bir sigortalı çalışan olarak herhangi bir yetkim olmasa da görünen manzara hoş değildi" ifadelerini kullandı.

'CEYDA EREM HARİCİNDE KİMSENİN İMZA YETKİSİ YOK'
Fuarlardan önce çalışanlara fuarın içeriğine, organizasyon şekline ilişkin bilgi ve sözler verildiğini, çalışanların da bu bilgiler ışığında fuar alanlarını firmalara sattığını belirten eski çalışan, "İşçiler de buna güvenerek alanların satışını yaptılar. Örneğin bu şekilde mağdur edilen 28-29 yayınevi var sadece kitap fuarında. Alanda çalışanlar CNR yöneticilerinin kendilerine verdikleri talimatları yerine getirirler. Zaten Ceyda Erem haricinde de kimsenin imza yetkisi yok" ifadelerini kullandı.

'FİRMA 500 BİN LİRA ÖDEMİŞ AMA FUAR 2,5 YILDIR OLMUYOR'
Yine yayınevlerine yüklenen meblağların az olduğunu, fuarlarda bir yayınevine kesilecek faturanın 10-50 bin lira bandında olacağını belirten eski çalışan, "Ev tekstili fuarında 500 bin liralık standlar var ve fuar iki buçuk yıldır açılmıyor. Bu ücretler ödenmiş ücretler. Bunları da işin içine katınca yüzlerce firma ediyor bu mağduriyet listesi" diye konuştu. 

HER TÜRLÜ CNR'A YARAYACAK BİR ANLAŞMA...
Fuar katılımcısı firmaların imzaladıkları anlaşmalara da dikkat çeken eski çalışan, "CNR avukatları sözleşmeyi öyle güzel hazırlamışlar ki, CNR 'ben fuarı iptal ettim' demedikçe bir sorun yok. CNR da ne diyor; 'ben fuarı iptal etmedim, yapacağım ama şu tarihte yapacağım'. O tarih yaklaşınca da CNR tekrar 'ben fuarı şu tarihe erteliyorum, mücbir sebep var' diyor. Böyle gidiyor. Sürekli bu şekilde öteliyorlar, bu sayede de ödenmiş ücretleri geri iade etmek zorunda kalmıyorlar" ifadelerini kullandı.

Eski çalışan sözlerini "Bu konuda pek vicdan aramamak lazım. Çünkü zaten vicdan söz konusu olsa baştan yapmazlar böyle bir şeyi" sözleriyle noktaladı.

OLMAYAN FUARIN SENEDİYLE GELEN İCRA!
Avukatları aracılığıyla yayınevlerini tehdit eden, senetlere faiz işleten CNR, Toplumsal'ın müdahale edip skandalı kamuoyuna ulaştırmasıyla geri adım atmıştı. Yaşananlarla ilgili yayınevlerine ulaşmak zorunda kalan CNR Holding Kurumsal İletişim Müdürü Deniz Kalendergil, patron Ceyda Erem'den söz aldığını, mağduriyetlerin giderileceğini söylemişti. Ancak ne Kalendergil, ne de Ceyda Erem verdikleri sözü tutmamış, "dolandırıcılık ganimeti" olan paraları almak için avukatları yayınevlerini taciz etmeye zorlamıştı.

DOLANDIRICILAR İÇİN RİCACI OLAN CHP'Lİ...
Bu gelişmelerin ardından, bazı haber sitelerinde konuyla ilgili olarak yer alan haberler silinmeye başlamıştı. Toplumsal kaynaklı haberler, ortada bir tebligat ya da haber kaldırma kararı olmadığı halde haber sitelerinden silinmişti. Bu olayın izini süren Toplumsal muhabirleri ise CHP'li hukukçu Haluk Pekşen'in ismine ulaşmıştı. 25-26. Dönem CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in, bazı haber sitelerinin genel yayın yönetmenlerine varana kadar arayarak, söz konusu 'CNR dolandırıcılığı' başlıklı haberlerin ortadan kaldırılmasını 'rica' ettiği öne sürülmüştü.

Toplumsal, Haluk Pekşen'e beş soru sordu ama Pekşen günlerdir sessizliğini koruyor...