AK Parti iktidara geldiğinde 1.350 olan halk kütüphanesi sayısının 2018 yılında 1.162’ye düştüğünü, 188 halk kütüphanesinin kapatıldığını hatırlatan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur “Var olanlar kapatıldığı gibi bazı ilçelerde 18 yıldır kütüphane açmamakta ısrar ediliyor” dedi. CHP’li Güzelmansur, 21. yüzyılda Hatay’ın Defne, Arsuz ve Payas ilçelerinde hâlâ halk kütüphanesi olmamasının gerekçelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanmasını istedi. 

HALK KÜTÜPHANESİNİN ÖNEMİ VURGUSU
CHP’li Güzelmansur önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer verdi: “Bir toplumu aydınlığa, medeniyete taşıyan etmenlerin başında o toplumun eğitim ve kültür seviyesi gelmektedir. Toplumun eğitimi ve kültürel gelişimi noktasında da Halk Kütüphaneleri  çok önemli bir yer tutmaktadır. Ancak bunca önemine rağmen, Hatay’ın Defne, Arsuz, Payas ilçelerinde hâlâ halk kütüphanesi yoktur ve bu durum 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışmamaktadır.”

CHP’li Güzelmansur’un Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istediği sorular şunlar:

Halk kütüphanesi açılacak ilçeler neye göre belirleniyor? Burada hangi kriterler kullanılıyor?

Defne, Arsuz, Payas ilçelerimizde şimdiye kadar halk kütüphanesi açılmamasının gerekçesi nedir?

Defne, Arsuz, Payas ilçelerimizde halk kütüphanesi açılması düşünülmekte midir? Bunun için herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Detayları nelerdir?

21. yüzyıl Türkiye’sinde, 90 bin-150 bin nüfus büyüklüğüne sahip ilçelerde hâlâ halk kütüphanesi olmamasını doğru buluyor musunuz?