Toplumsal Haber Merkezi

Bugün İdlib yakınlarındaki Serakib kentinde TSK birliklerinin bulunduğu alana düzenlenen hava saldırısı sonucunda, son açıklanana göre 29 Türk askeri hayatını kaybetti, 36 asker de yaralandı. Geçtiğimiz sene Meclis'te savaş tezkeresine "İdlib'e güzel hizmetler götürülüyor, bu hizmetler devam etsin" bahanesiyle 'evet' diyen CHP şimdi de Hatay'a İdlib'in bilançosunu görmeye gidiyor...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da aynı saatlerde yansıyan bilgileri değerlendirmek üzere parti genel merkezine geçti ve partideki kurmaylarıyla değerlendirme toplantısına başladı. CHP'li milletvekillerinden Serkan Topal, İsmet Tokdemir, Mehmet Güzelmansur ve Suzan Şahin'in de saat 23.45 uçağıyla Hatay'a hareket ettiği öğrenildi.

NEDEN 'EVET' DEMİŞLERDİ?
CHP Meclis'te Suriye tezkeresine 'evet' demiş ve halktan büyük tepki toplamıştı. Tezkereye verilen onayı savunmaya çalışan CHP lideri Kılıçdaroğlu ise bunun doğru bir politika olduğunu belirtmiş ve “İdlib’e, Afrin’e güzel hizmetler götürülüyor. Askerimiz çekilseydi, bu hizmetler yok olacaktı” demişti.

Kılıçdaroğlu'nun 2 Kasım 2019'da yaptığı bu savunmayı tarihe not düşmek adına tekrar paylaşıyoruz:

Tezkereye “evet” dememiz doğru politikaydı. Biz, Saray hükümetinin bilmediği pek çok gerçeği biliyoruz. İdlib’de, Afrin’de sivil toplum örgütleri var ve bunların harcamalarının büyük bir kısmı AB tarafından fonlanıyor. Orada Suriye halkına olağanüstü güzel hizmetler götürüyorlar. Fotoğraflarını gördüm, bana bilgi verildi. Şimdi eğer askerlerimiz çekilseydi, bu hizmetlerin tamamı yok olacaktı. Biz oradaki Suriyelileri düşünmek zorundayız. Hatay Büyükşehir Belediyemiz o bölgeye düzenli içecek su götürüyor. Türk askeri çekildiği zaman ne olacak oraya? Oradaki insanlar da Türkiye’ye gelecekler. Çekilmenin Türkiye’ye maliyeti çok daha ağır olacaktır. Dolayısıyla askerlerin o bölgede kalmasının, hem bizim hem o bölgede yaşayan, özellikle kadın, çocuk, yaşlı insanlar için zorunlu olduğu gerçeğini gördük. O çerçevede kararımızı verdik.