İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ege Denizi’ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları Özel Raporu'nun kamuoyuna duyurulması programında konuştu.

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Ne yaptıklarını bize söylesinler. Sadece bizim milletimiz onların yaptığından kat ve kat fazlasını Azez’de, Cerablus’ta, İdlib’de, El Bab’da yaptı. Sadece bizim evlatlarımız o bölgede terörden, rejimden ABD ve Rusya’nın baskısından kurtulsun diye şehit oldular. Orada şu an 6 milyon insan yaşıyor bizim güvenli olarak bulundurduğumuz bölgelerde.

BİZİ ÇARMIHA GERERLERDİ
Batının biraz zihni bulanmamış olsaydı, biraz kendi çıkarlarına sahip çıkar olmasaydı burada ifade etmeliyim ki Türkiye’nin politikasına sarılırdı, yardımcı olurdu. Bu geri itmeler nereden kaynaklanıyor size onu söyleyeceğim 2020, 2021, 2022 45 bin insan geri ittiler. Kimini plastik kelepçelerle bağladılar, denizin ortasına bıraktılar, kiminin üzerine benzin döktüler. Bunlardan birini biz yapmış olsaydık, bizi çarmıha gererlerdi.

Bu geri itmeleri niçin gerçekleştiriyor. Biz onlarla bir mutabakat yaptık. Dedik ki sizin tarafınıza geçerlerse Türkiye'ye gönderebilirsiniz. Ancak kayıt tutacaksınız, tutmadılar. İlticaya başvuranları varsa gönderemezsiniz, siz değerlendireceksiniz. 3746 kişiyi tespit edebildiler 2016, 2017,2018'de, 2019, 2020'de.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ SAYISI
Bakan Soylu konuşmasında Türkiye'deki Suriyeli sayısını da açıkladı. Bakan Soylu, "Şu anda Türkiye'de 3 milyon 700 bin Suriyeli var." dedi.