TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İçişleri Bakanlığı’nın 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri sürüyor. Tartışmalı başlayan görüşmelerde Soylu ile CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç arasında gerginlik yaşandı. Komisyonu terk eden Bakan Soylu koruma ordusuyla geri döndü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedefinde HDP vardı.

HDP'nin seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasını savunan Bakan Soylu, "Belediyelerin kaynaklarını terör örgütüne aktaran, hem fiziki ve lojistik destek sağlayan, hem eleman temin eden, hem de şehirlerde örgüt lehine bir baskı unsuru olan belediyelere, görevlendirme yaptık" ifadelerini kullandı. Görevden alınan HDP'li belediye başkanlarının toplam cezalarının 694 yıl 988 ay 338 gün olduğunu savunan Bakan Soylu, "Bu belediyeleri vatandaşına hizmet üretir hale getirdik" dedi.

Daha önce Boğaziçi Üniversitesi'nde atanmış rektör eylemlerine katılan öğrenciler başta olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerini 'terörist' olmakla suçlayan Bakan Soylu, "Bugün Türkiye’nin tamamında, toplam terörist sayısı 180’in altına düşmüştür" ifadelerini de kullandı.

Türkiye'nin uyuşturucu rotası haline geldiği yönündeki iddialara karşılık, "Torbacılara da baronlara da göz açtırmıyoruz" dedi.

 CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un Kolombiya'da yakalanan 4,6 ton kokain için "Alıcısına ulaşabildiniz? Bugüne kadar neden açıklamadınız" yönündeki sorularını yanıtsız bırakan Soylu, 'uyuşturucuyla mücadele' konusundaki sözlerini şöyle sürdürdü:

'FETÖ'NÜN SERVİS ETTİĞİ YALAN VE İFTİRALAR'

Türkiye devletini, uyuşturucuyla mücadelemizi hedef alan yalanlar, iftiralar, FETÖ’nün aylar önce servis ettiği yalan ve iftiraları TBMM çatısı altına getirmek, Türkiye Cumhuriyeti’ne devletine bühtan yapmak, sadece Türkiye’nin bu mücadeledeki kararlılığına iftira atmak değil, Türkiye Cumhuriyeti devletine her fırsatta kara çalmaya çalışanlara omuz vermek, destek olmaktır. 2021 dünya uyuşturucu raporuna göre, 2019 yılında dünya genelinde yakalanan eroinin yüzde 21’i, kolluk birimlerimizce ele geçirilmiştir. Türkiye’de uyuşturucu sebebiyle 2017 yılında 941 kişi hayatını kaybetmiş, 2020 yılında bu sayı 314’e düşmüştür. Halen bu yıl için ilk 10 ay itibarıyla can kaybı sayımız 142’dir. Avrupa uyuşturucu raporuna göre milyon kişi başına düşen madde bağlantılı ölümler, 2017-2019 arasında sırasıyla: Avrupa’da 23, 23.7 ve 15; Türkiye’de ise 17, 12 ve 6’dır. Türkiye için 2020’de bu sayı 5.5 olmuştur. Dünya ortalaması ise 2017 için 35’tir. Bu sonuçlar, bilinçli ve doğru bir politikanın neticesidir… 2020 yılında 114,5 milyon kök kenevir yakalamıştık, bu yılki sayımız halen 70 milyondur. Geçen yılın tamamında 13.2 ton yakaladığımız eroin miktarı, bu yıl 15 Kasım itibarıyla 18.1 ton; esrar 51 ton; geçen yıl 2.7 milyon adet olan captagon tabletten de bu yıl 5.2 milyon adet ele geçirilmiştir. Geçen yılın tamamında 158 bin olan uyuşturucu operasyon sayımız bu yıl halen 183 bin olmuştur. 2020’de yakaladığımız uyuşturucu maddelerin geçen yılın tamamında 165 milyar TL idi. Geçen yılın 229 bin olan gözaltı sayımız, 15 Kasım itibarıyla 251 bine ulaşmıştır. Bu halen cezaevlerinde bu suçtan tutuklu sayısı 98 bindir. Gerçekten ciddi bir saha baskısı uyguluyoruz. Burada torbacıya da baronlara da nefes aldırmıyoruz. Nefes aldırmadığımız gibi, özellikle okul çevrelerinde, parklarda, metruk binalarda, boş arazilerde, kullanıma uygun her yerde adım attırmıyoruz.