Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ocak’ta AKP'li Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek hakkında “ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, Hilal Belde Belediye Başkanı Cafer Benek hakkında da “ihaleye fesat karıştırma suçunu işlediği gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Benek hakkında ayrıca, sanıklardan birinden rüşvet almak suçundan da 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Mahkeme kararında ayrıca şu anda belediye başkanlıkları devam eden Sait Ürek ve Cevher Benek hakkında “mahkumiyet kararlarının kesinleşmesi beklenmeksizin görevden alınmaları için İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunulmasına” karar verildi.

Kararın hemen ardından 24 Ocak da ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu her iki AKP’li başkanı makamında ağırladı. Yapılan bu ağırlama AKP’li başkanların Soylu ile birlikte çektikleri fotoğrafları paylaşmaları ile ortaya çıktı.

‘RÜŞVETLE ANILAN BAŞKANLARI SOYLU KORUYOR’
Yerine kayyum atanan HDP'li Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, hukuksuz bir şekilde haklarında dava açılan HDP’li belediye başkanlarının cezalarının kesinleşmemesine rağmen görevden alınmalarını hatırlatarak “çifte standarda” dikkat çekti. Rüşvet ile anılan AKP’li başkanların Süleyman Soylu tarafından korunduğunu belirten Kutlu, seçilmişlerin ise iradesinin tanınmadığını söyledi.

‘BU YAPILANLARIN HİÇBİR KANUNDA YERİ YOK’
Kutlu, HDP’li belediyelere hukukta yeri olmayan uygulamalarla el konulduğunu vurgulayarak, “Onlarca belediye eşbaşkanımız sebepsiz yere görevden alındı. Bu yapılanların hiçbir kanunda yeri yok. ‘Sizi bu sebep ile görevden alıyoruz’ deme gereği bile duymadan Soylu'nun talimatıyla görevden aldılar. Bu Kürt halkının iradesine yapılan bir saldırıdır. Rant, hırsızlık yapabilmek için ve kendi çevresini belediyeye yerleştirmek için bu uygulamalara başvurdular” dedi.

‘SUÇLARA RAĞMEN GÖREVDELER’
Kutlu, AKP’li Uludere ve Hilal Belde Belediye başkanlarının hapis cezası almalarına rağmen görevden alınmamasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, AKP’li belediyelerin yaptığı yolsuzluklara ilişkin ellerinde onlarca resmi belge olduğunu aktardı. Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek ve Hilal Belediye Başkanı Cafer Benek’in faaliyetlerinin yolsuzluklara örnek gösterilebileceğini söyleyen Kutlu, “Bu kişiler soruşturuldu ve cezalandırıldı ancak hala görevdeler. Bu konu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kadar gitti ama bu kişiler hala görevdeler. Ama bizler sebepsiz yere görevden alındık. Bize gelen belgelerde hiçbir şey yoktu, içi boştu. Sadece bir şüphe üzerine belediyelerimiz gasp edilip bizler görevden uzaklaştırıldık” diye belirtti.

Benek ve Ürek’in görevden uzaklaştırılması için çok sayıda delil olmasına rağmen halen görevden alınmadıklarını anımsatan Kutlu, “Ama bizler kolaylıkla görevden alındık. Bu kişilere hapis cezası verildikten sonra bu kişiler gidip İçişleri Bakanı Soylu ile fotoğraf çekip ardından kendi sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar. Bu iki AKP’li başkanı koruyan Süleyman Soylu ile çektirdikleri fotoğraftır” ifadesinde bulundu.

'ÇOĞUNUN SOYLU İLE RESMİ VAR'
Bu kişilerin Soylu tarafından korunduğunu söyleyen Kutlu, “Soylu, belediyelerde işlenen hırsızlıklarda hırsızları koruyor. Ahlaksızlık ve hırsızlık yapan çoğu kişinin Soylu'yla resmi var. Süleyman Soylu ile fotoğraf çeken hırsızlar, katiller kendilerini bu fotoğrafla koruyor. Soylu, bu bölgenin belediyelerinde onlarca yolsuzluğun ortağıdır. Ne yazık ki artık insanların bu ülke hukukuna inancı kalmadı” dedi.