İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘bazı çalışanların terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğuna yönelik iddialar’ gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik başlatılan ve kamuoyunda siyasi sebeplere dayandığına inanılan 'teftişle' ilgili konuştu. 

Canlı yayında gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Soylu, pek soru almadığı açıklamasında "Dağdaki teröristlerle mücadele ediyoruz, şehirlerdeki terörizmle mücadele etmeyecek miyiz?" dedi.

"Fehriye Erdal kimdir? Çok yüksek korunaklı Sabancı Center'a nasıl girmişti? Kimi katletti? Peki Muhammet Fatih Safitürk kamunun içerisinde görev alanların işbirliğiyle katledilmemiş miydi? Cihan Güven Cizre'de katledildi. PKK ve KCK'nın YPS olarak nitelendirdiği HDP'nin de gençlik kolları mensubu olarak nitelendirdiği ve talimatla siyaset içerisinde meşru bir kılıf aracılığıyla sağlanan bir kaplama ile birlikte bu katliamı gerçekleştirdiler" ifadesini kullanan Soyu, dikkat çeken bir yorumda da bulundu:

'BİZE KALKIP 'SİZ NE İŞ YAPIYORSUNUZ' DİYE SORMAZLAR MI?'
"Şimdi biz kendimizle, devletle, devletle çalışanlarla ilgili bir terör irtibatı bulduğumuz zaman kendimizi suçlu mu hissediyoruz. Tam tersi burayı temizlemek, yarın başımıza gelebilecek bir felaketi engellemek için, terörle devletin irtibatı olamayacağını ortaya koymak için bunu yapıyoruz. Yarın bir gün yapılacak bir eylem bu kişiler üzerinden gerçekleştirilirse bize kalkıp siz ne iş yapıyorsunuz diye sormazlar mı?"

'BİZİM KİMSENİN BELEDİYESİYLE İŞİMİZ YOK'
Soylu, bir dernek üzerinden bazı isimlerin buraya girdiğini tespit ettiklerini ileri sürdü.

"Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok. Bizim terörle mücadeleyle işimiz var ve bunu yapmak, Türkiye'yi alarmda tutmak zorundayız" diyen Soylu, "Bazen yabancı bazen kendi uyruğumuzdan insanlarla hangi terör belalarıyla karşılaştığımızı biliyoruz. Sizin herhangi bir güvenlik soruşturması, araştırması yapmadan aldığınız isimler bunlar. 'Niye tutuklamıyorsunuz?' diyorlar. Biz araştırmak soruşturmakla mükellefiz. O da bağımsız yargının işidir. İBB'ye gassal olarak alınan bazı isimlerin iddianamelerde yer alan bazı bilgi ve belgeler neticesinde tutuklandığı da ortaya çıktı. Bu da daha yeni" ifadesini kullandı.

İMAMOĞLU'NUN MEKTUBUNA DEĞİNMEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, işe alımlarında İçişleri ve Adalet bakanlıklarının belgelerini göz önünde bulundurduklarını söylemişti. Ayrıca Soylu'ya bir mektup yazmış, 'terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olduğunu' öne sürdüğü kişilerin isimlerini istemişti. İmamoğlu, herhangi bir yanıt alamamıştı. 

Açıklamasında bahsi geçen mektuba değinmeyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'APO'NUN SERBEST KALMASI İÇİN DEFALARCA EYLEME KATILANLARIN KURUMA ALINMASI NORMAL Mİ?'

"Bin tane iş yapıyorsun, ben hangi meselende, kimin hangi meselesi ile uğraşıyoruz? Anayasanın bize verdiği yetki... Biz milletimizi muhafaza etmek korumak zorundayız. Siz bir personelin alım kriterlerini bu ülkenin temel olarak güvenlik esasına dayandırmaz, iltisakı, irtibatı olanları, FETÖ'den ihraç edilenleri, Apo'nun serbest kalması için defalarca eyleme katılmış olanları, sözde kendisini din görevlisi olarak tanımlayıp bu konuda dini istismar ederek PKK KCK tarafına evirmeye çalışanları bir kuruma alırsanız bu normal mi?"

Soylu, bu tip faaliyetlerle ilgili belediyelerin nasıl bilgi edineceğindense bahsetmedi.