7-13 Ocak tarihlerinde 1500 kişiyle konuşularak hazırlanan seçim anketinde, Ekim ayında ilk kez yüzde 30’un altında oy aldığı görülen AKP’nin 20 Aralık’taki dövize yönelik müdahalesinin seçmen nezdinde karşılık bulduğunu gösteriyor.

Kararsızlar dağıtıldığından sonra iktidar partisinin oy oranı yüzde 32,5 olarak görülüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, 2020 yılının Kasım ayından beri en yüksek oy oranına ulaşan Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 25,7 oranındaki oy oranıyla takip ediyor. 

anket

İyi PARTİ VE HDP BU PAZAR SEÇİM OLSA HANGİ OY ORANINA ULAŞACAK?
İyi Parti’nin geçtiğimiz Kasım ayında ulaştığı tepe noktasından gerilediği görülüyor. Millet İttifakı’nın ikinci büyük partisi, yüzde 15,2 oy oranıyla bu Pazar seçim olsa sandıktan üçüncü parti çıkacak.

Anketin ilginç sonuçlardan biriyse Halkların Demokratik Partisi’nin yüzde 9,6 oranıyla yüzde 10 barajının altında kalması. Yüzde 11 oranındaki kararsızlar dağıtılmadan yüzde 9,3 oy olan partinin kararsızlar dağıtıldıktan sonra ancak yüzde 9,6 oranına yükselebilmesini anket şöyle açıklıyor:

Kararsızlar, çoklu mütekabiliyet analizi kullanılarak, kararsız olduğunu ifade eden katılımcıların tüm diğer sorulara verdikleri cevaplar göz önüne alınarak, bu eğilimleri doğrultusunda dağıtılmıştır. Oy kullanmayacağını belirtenler partiler arasında eşit olarak dağıtılmıştır.

Cumhur İttifakı’nın ana ortağı Milliyetçi Hareket Partisi Ekim ayında gerilediği tarihi dip noktadan yükselişini sürdürüyor. Milliyetçi Hareket Partisi, ankette oy kullananlardan yüzde 8,5 oranında destek aldı.

Ali Babacan’ın DEVA Partisi yüzde 2,7 oranına ulaşırken, onu 1,6 oy oranı ile Saadet Partisi, yüzde 1,1 oy oranı ile Gelecek Partisi takip ediyor.

Türkiye İşçi Partisi ise ilk kez bu ay yüzde 1’e yakın oy oranına ulaştı. Erkan Baş’ın genel başkanlığını üstlendiği Türkiye İşçi Partisi’ne ‘oy veririm’ diyenler yüzde 0,7 olarak ölçülürken 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde CHP adayı olan Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Partisi’ne destek ise yüzde 0,5’te kaldı.

anket