Halkların Demokratik Partisi (HDP)'ye yönelik Türkiye'nin bir çok yerinde yapılan ev baskınları ile gözaltına alınanların sayısı son iki günde 143'e ulaştı. Konuya ilişkin açıklama yapan HDP, saldırıların nedenini 'AKP'nin korkusunu gizleme çabaları' olarak yorumladı. 

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, "Son iki günde İstanbul, Adana, Bursa, Kocaeli ve Antep başta olmak üzere birçok kentte yapılan gözaltı saldırıları sonucu çoğunluğu gençlerden oluşan en az 143 kişi gözaltına alındı. İktidar medyası ise her zamanki gibi kendisini mahkemelerin yerine koyarak, gözaltına alınan sivil siyasetçileri, aktivistleri, ahlaksızca “21 terörist gözaltına alındı” şeklinde hedef gösterdi." ifadelerini kullandı. 

'FAŞİZAN YÖNTEMLERLER'
Ancak burada tek bir gerçek vardır diyen Dede, "AKP/MHP iktidar blokunun yaşadığı korkuyu ve sıkışmışlığını faşizan yöntemlerle başta HDP’li siyasetçiler olmak üzere öğrenciler, gazeteciler, aktivistler ve demokratik siyasetin temsilcisi olan diğer kurum ve kişilere yönelik sindirme politikaları, gözaltılar ve saldırılarla gizlemeye çalışmaktadır. Partimize ve demokratik kurumlara yönelik bu gözaltı furyasının hukukla açıklanabilir hiçbir yanı yoktur" dedi. 

AVUKATLAR DA GÖZALTINA ALINDI
Antep’te gözaltına alınanlar arasında 2 avukatın da olduğunu belirten Dede, "Savunma hakkına ve savunmanlara yönelik saldırılar gün geçtikçe artarak devam etmektedir. AKP-MHP iktidarına muhalif avukatlar mesleki faaliyetleri nedeniyle her türlü saldırıya maruz kalmakta, gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır. İktidar, avukatların hak ve özgürlükler savunusunu, kendi çıkarlarına ve varlığına yönelik bir tehdit olarak algılamaktadır.

Adalet arayışçısı meslektaşlarımıza, öğrencilere, gazetecilere, siyasetçilere baskı ve zorla geri adım attırabileceğini düşünen iktidar ve küçük ortağı kaybedecektir. Savunma hakkı ve demokrasi talebine dönük bu hukuksuz saldırılar durdurulmalı, gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!" ifadelerini kullandı.