13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'daki maden ocağında gerçekleşen ve301 emekçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında yeniden başlayan yargılama sürecine bugün devam ediliyor. Daha önce “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021’de "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine 4 sanığın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Görülecek duruşma öncesi sendikalar, siyasi partiler, hayatını kaybeden emekçilerin aileleri Akhisar Tren Garı'nda bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe KESK MYK üyeleri ile Manisa ve İzmir Şubeler Platformları, DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Bağımsız Maden İş Sendikası, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile EMEP İzmir ve Manisa il örgütleri, Soma ilçe örgütü, HDP, CHP Manisa Milletvekilleri ve il ve ilçe yöneticileri, TİP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Erkan Baş, Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği, Manisa ve İzmir Baroları, Sosyal Haklar Derneği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi katıldı.

'TÜRKİYE'DE EN UCUZ MALİYET KALEMİ İŞÇİ CANI'
Davanın avukatlarından Can Atalay yaptığı açıklamada, “7 yıldır olanı olduğu gibi görmemek için olmadık dümen çevirdiler. Türkiye’de en ucuz maliyet kalemi işçi canı. Bu düzen böyle gitmez. İşçilerin canını hiç sayarak bu ilkeyi kalkındıramazsınız, sadece cebinizi dolduruyorsunuz. Bu ülkede kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin diyedir davamız. Suç üstü yakalandılar. Avukat arkadaşlarımızı tutukladılar” dedi. 

Yargıtayın daha önceki kararını da eleştiren Atalay, “Bu karar, tezgahın ne kadar büyük olduğunu, dönen paraların ne kadar büyük olduğunu, kullanılan siyasal nüfuzun ne kadar büyük olduğunun kanıtıdır. Türkiye’nin bu koşullarında, bu adaletsizlikte işçi sınıfı ve bu insanlar eylül kararını aldı. Ancak ocak ayında çevrilen tezgahı hepiniz biliyorsunuz. Ama sizi unutmadık, adalet önünde adil bir şekilde hesap vereceksiniz” şeklinde konuştu.