Toplumsal Haber Merkezi

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren maden şirketi, bölgenin doğal hayatını, toprağını, suyunu ve köylünün sağlığını hiçe sayarak ağaç katliamına ve beton dökme işlemlerine devam ediyor.

Şirket, yaşam alanlarını direnerek savunan köylülerin sokağa çıkamamasını fırsat bilerek, ağaç katliamı yaptı. Öte yandan şirket köye yeni sınırlar çiziyor... Beton döküldü, duvarlar örülüyor.

Köylüler güne ağaç kesme makinelerinin sesiyle uyandıklarını söylerken, Yenişehir Çevre Platformu (YEÇEP) söz konusu gelişme ile ilgili bir açıklama yaparak, “Firma 4 günlük sokağa çıkma yasağı öncesi beton mikseri ve demir getirmişti. Bugün de yine ağaç kesimi yaptı ve 3 tır daha malzeme geldi. Köylüler evlerinden çıkamıyor, tarlalarına bile giderken tapu göstermek zorunda kalıyorlar. Bizler hukuki süreci bekliyoruz ama firma çalışmasına hız kesmeden devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

DİRENİŞTEKİ KÖYLÜLERE DESTEK ÇAĞRISI
Firmanın inşaat alanı içerisinde kalan tarım arazileri için izni olmamasına rağmen ve tüm izinleri tamamlamadan çalışmaya başlaması ve ülkede salgınla uğraşılan bir dönemde ağır işleyen hukuki süreci beklemeden çalışmasına itiraz edildiği vurgulanan açıklamada; “Kirazlıyayla ve atık barajı gölgesinde yaşamak istemeyen Barçın kadınları birleşerek son hafta seslerini daha yüksek sesle duyurmaya çalışıyorlar. Maden firması rahat çalışsın diye köye konuşlanan kolluk kuvvetlerine bilgi vermeden kendi tarlalarına geçemiyorlar. Köy sınırlarını yeniden çizmeye kalkan maden firmasının köylerini terk etmesini istiyorlar. Havasını, suyunu, toprağını seven herkesi Kirazlıyayla halkının mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz” denildi.

Yurttaşlar Kirazlıyayla'daki talana karşı #KirazlıyaylayıSavun ve #BursayıTerkEt etiketleriyle sosyal medyada tepkilerini dile getiriyor.

BU FOTOĞRAFA İYİ BAKIN
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Bicer Karaca "Bu fotoğrafa iyi bakın..." diyerek direnişin en önündeki kadınların fotoğrafını paylaştı ve "Birileri çıkar için, maden için her türlü haksız girişimi meşrulaştırmaya çalışırken, Bursa Kirazlıyayla kadınları göğsünü gere gere bu topraklar bizim, #BursayıTerkEt diyor. Seslerine ses olalım... #KirazlıyaylayıSavun" ifadelerini kullandı.

Direnişin başından beri içinde yer alan CHP Bursa Milletvekili Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise "Lübnanlı Şirket #BursayıTerkEt" dedi:

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise "4 günlük karantinayı fırsat bilen maden şirketi, doğa talanına devam ediyor. Kirazlıyayla'nın güzel insanları ise buna karşı direniyor. Toprağına, suyuna, havasına, yaşam alanına sahip çıkıyor. Yargı süreci bitmedi. Doğa katliamını durdurun!" ifadelerini kullandı.