Türkiye, 2023 seçimlerine giderken, siyasi davalarda kararlar çıkmaya başladı. Son dönemdeki siyasi davaların hedefinde ise öne çıkan muhalefet partisi mensupları bulunuyor. Mahkemelerden gelen haberler iktidarın, muhalefeti “susturma” çabası olarak yorumlanıyor.

Son olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 4 yıl 11 ay 20 günlük hapis cezasını onadı. Kaftancıoğlu'na ayrıca siyasi yasak getirildi. Kaftancıoğlu’na siyasi yasak getirilmesi üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da miting düzenledi ve siyasi operasyonlara karşı direneceklerinin mesajını verdi.

İMAMOĞLU İÇİN DE SİYASİ YASAK İSTENİYOR
Öte yandan CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında da açılmış bir dava var. İmamoğlu hakkında, “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret” suçundan İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 1 Haziran’da görülecek.

Son duruşmada savcı, İmamoğlu hakkında 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talebinde bulunmuştu. Kaftancıoğlu’na verilen cezanın onanması ve siyasi yasak getirilmesi İmamoğlu’na da benzer “susturma” hamlesi olarak yorumlandı.

DAVA NEDEN AÇILDI?
Peki, neydi İmamoğlu’na siyasi yasak istenen dava? İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, 4 Kasım 2019'da yaptığı basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği suçlamasıyla dava açılmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, YSK Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde, 31 Mart 2019'da gerçekleştirilen İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Belediye Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu'nun 4 Kasım 2019'daki basın açıklamasında kurul üyelerine hakaret içeren beyanda bulunduğu iddia edilmişti.

'YSK ÜYELERİ ŞİKAYETÇİ DEĞİL'
Bununla birlikte İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, suç ihbarının eski başkan Sadi Güven tarafından yapıldığını YSK üyelerinin İmamoğlu hakkında bir şikayeti bulunmadığını belirtmişti. Avukat Polat, "Burada yargılanan aslında, Sayın Süleyman Soylu'nun müvekkilime yöneltmiş olduğu 'ahmak sözüne karşı verdiği cevap. Yakın zamanda da Sayın Süleyman Soylu müvekkilime ‘Bana ahmak demiştir’ diyerek şikayette bulundu. Aynı eylem dolayısıyla bir ihbar var. Burada bir cezalandırma işlemi var. Ama Sayın Soylu’nun da ‘Bana ahmak dedi’ diye bir şikayeti var. Bu davanın bizim savunmalarımız doğrultusunda zaten düşmesi gerekiyor. Ama esas hakkındaki mütalaa cezalandırmaya yönelik. Siyasi yasak yaptırımını da içeren bir talep” demişti.

Karar duruşması öncesinde Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, “Hukuka uygun hareket edilmesini umuyoruz” dedi. Polat ayrıca, “Son zamanlarda yeni gelişmekte olan bir durum daha var. Sayın Süleyman Soylu da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, kendisine hakaret edildiği yönde şikayette bulundu. Böyle bir şikayet de ortada varken ve müvekkilime ‘ahmak’ diye hitap etmişken YSK üyelerine ilişkin bu davaların devam etmesinin, mahkumiyet çıkmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Temeli bir davaydı bu. Bunun iyice açığa çıktığını düşünüyorum” diye konuştu.

'İMAMOĞLU VE ÇERÇİOĞLU HAKKINDA İFADE VER FETÖ'DEN BERAAT ET'
Gazeteciler Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, “Metastaz 2: Cendere” adlı kitaplarında, eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, yerel seçimler öncesinde cezaevinde FETÖ sanığı olarak bulunan Erkan Karaarslan’a, avukatı aracılığıyla İmamoğlu hakkında asılsız ithamlarda bulunmasını teklif ettiğini yazmıştı.

FETÖ’den tutuklu Erkan Karaarslan yargılandığı davada, kendisini ziyaret eden bazı kişilerin Ekrem İmamoğlu aleyhine ifade vermesi durumunda tahliye sözü verdiklerini söylemişti. Karaarslan, “Ekrem İmamoğlu hakkında CHP başkanları hakkında beyanda bulunmam halinde o gün itibariyle tahliye olacağımı, bu duruşma dahil başka duruşmalarda da tahliye olacağımı, aksi takdirde hüküm giyeceğimi bana beyan etmiştir” demişti

Öte yandan, iktidara yakın medyanın "FETÖ’nün belediyeler imamı” diyerek CHP ile ilişkilendirdiği Erkan Karaarslan, 24 Aralık 2021’de görülen duruşmada “FETÖ üyeliğinden” beraat etti.

Anlaşılacağı üzere Erkan Karaarslan, iktidara yakın olduğu söylenen kişilerin CHP’li başkanlara kumpas kurulması karşılığında serbest bırakılacağı sözüyle İmamoğlu hakkında dava açılmasının ardından FETÖ’den beraat etmişti.

İmamoğlu aleyhine ifade vermesi için baskı yaptığı iddia edilen kişi ise yerel gazeteci Serhan Seyhan’dı. Serhan Seyhan'a "Resmi belgede sahtecilik" suçundan verilen 3 yıl hapis cezası ise Şubat ayında Yargıtay tarafından onanmıştı.