Toplumsal Haber Merkezi

2020 yılının 1 Mayıs'ı, koronavirüs salgını koşullarında kutlanacak. Tüm dünyada işçiler ilk kez bu sene kent meydanlarında bir araya gelemeyecek. Ancak bu koşullar altında da olsa, 1 Mayıs bu sene de her sene olduğu gibi kutlanacak.

Sendikalar, partiler ve meslek örgütleri gibi demokratik kitle örgütleri 1 Mayıs’ta çeşitli programlar organize etti. İnsanların evlerinin pencere ve balkonlarından seslerini yükselttiği, sosyal medyadan taleplerini dile getirdiği ve güne özel canlı yayın etkinliklerinin gerçekleştirileceği bir 1 Mayıs günü geçirilecek.

İl il, balkon balkon 1 Mayıs programı

SENDİKALARDAN ORTAK ÇAĞRI
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, ortak bir çağrıyla herkesi 1 Mayıs akşamı balkonlarından ve pencerelerinden 1 Mayıs marşını söyleyip alkışlarla 1 Mayıs’ı kutlamaya çağırıyor. Sendikaların ortak açıklamasında yer alan 1 Mayıs programı şöyle:

2020 1 Mayıs’ına kadar tüm meydanları, caddeleri, sokakları 1Mayıs afişlerimizle donatacak, ses ve görüntü araçlarıyla 1 Mayıs coşkusunu meydanlara taşıyacağız.

Evlerimizin ve işyerlerimizin sokaklara dönük yüzünü taleplerimizi ifade eden pankartlarla, afişlerle donatacağız!

1 Mayıs 1977’de Taksim’de yitirdiğimiz mücadele arkadaşlarımızı Kazancı yokuşunda anacağız.

1 Mayıs günü bulunduğumuz her yerin balkonlarından pencerelerinden 1 Mayıs marşını okuyacak, pankartlarımızı asacak, balonlarımızı uçuracak, yeni bir toplumsal düzen için aynı anda tüm Türkiye’den ses vereceğiz.

Yine 1 Mayıs günü sosyal medya üzerinden yayınlanacak “1 Mayıs mitingi”nde buluşacağız.

Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı tüm gücümüzle bulunduğumuz her yerden göstereceğiz!

Yeni bir toplumsal düzeni biz kuracağız!

Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız!

SOSYAL MEDYA KONSERİ
DİSK, 1 Mayıs için 21:00'daki eylemin yanı sıra, bir de sosyal medya konseri düzenleyeceğini duyurdu. Birçok sanatçının yer alacağı sosyal medya konseri, saat 17:00’da DİSK’in sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.

HER YER 1 MAYIS ALANI OLACAK
1 Mayıs'ta sol partiler de sendikaların dünzenleyecekleri ortak eyleme katılmakla birlikte, gün içerisinde düzenleyecekleri çeşitli online etkinliklerle 1 Mayıs'ı kutlayacaklar.

Türkiye Komünist Partisi, 1 Mayıs sabahı herkesi Youtube, Spotify ve Soundcloud üzerinden yayınlanacak olan ve 10:45’te başlayıp 3 saat sürecek canlı yayına davet etti. TKP ayrıca, 1 Mayıs günü dövizler hazırlayıp balkon ve pencerelere asmaya ve 21:00’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin balkon ve pencerelerden 1 Mayıs marşı söylemeye çağırdı.

TKP, yayınladığı 1 Mayıs açıklamasında şunları kaydetti:

Kapitalizmin daha fazla sorgulandığı, insanların umudunun giderek kırıldığı salgın günlerinde, emekçilerin sesini yani umudumuzu, yarın 1 Mayıs’ta yükseltmek zorundayız. Meydanları dolduramayacağız, ama çalışmaya mecbur bırakılıp görünmez kılınan işçi sınıfının sözünü sokak sokak ev ev yayacağız.

Sol Parti, 1 Mayıs günü 15:30 ile 19:30 arasında Youtube üzerinden 1 Mayıs programı düzenleyecek. Gün boyu sürecek olan programa Erdal Güney, Alper Taş, Füsun Demirel, Bülent Forta, Gamze Yücesan, Malik Yılmaz ve Pınar İçel konuk olacak. Sol Parti ayrıca 1 Mayıs akşamı 21:00’da, ‘1 Mayıs’ta yıldızımız her yerde olacak, balkon ve pencerelerimiz 1 Mayıs alanı olacak’ diyerek, herkesi alkışlarıyla balkon ve pencerelerine davet ediyor.

Sol Parti 1 Mayıs açıklamasında, “İnsanın paradan daha değerli olduğu, sağlığın alınıp satılamadığı, herkesin sağlıklı gıda ve barınma hakkına sahip olduğu, emeğin ölümle yaşam arasındaki ince çizgide kölece çalışmak zorunda kalmadığı, tüm kararların tek kişi tarafından değil halkın kendi sözü ve kararıyla alındığı gerçekten demokratik, tam bağımsız, eşit ve özgür bir ülkeyi kurmak için şimdi dayanışma zamanı, şimdi mücadele zamanı, şimdi örgütlenme zamanıdır! Mücadeleye hazırız! Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!” ifedelerine yer verdi.

Halkevleri, 1 Mayısta Balkonumuz, penceremiz eylem alanlarımızdır diyerek, 21:00’da herkesi balkon ve pencerelerinden 1 mayısı kutlamaya davet etti.

Halkevleri 1 Mayıs için yaptığı açıklamada, “Bu 1 Mayıs’ta büyük kitlesel gösterilerde buluşamayacağız; ama bu topraklarda milyonlarca insan dünya çapında milyarlarca emekçi kapitalist düzene, faşist iktidarlara karşı “aynı şarkıyı” söyleyecek; aynı “bayrağı” kaldıracak bayramımızı, mücadele günümüzü, insanca yaşam mücadelemizi, sesimizi 1 Mayıs’a taşıyacağız. Evlerimizin balkonu, mahallelerimiz, sokaklarımız, kent meydanları, sosyal medya alanları hayatın her alanı 1 Mayıs alanı olacak. Güzel günleri mücadelemizle kazanacağız. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın devrim ve sosyalizm” dedi.


Türkiye İşçi Partisi, 1 Mayıs için yayınladığı açıklamada, “Bu düzen işçinin alın teriyle sefahat süren yüzde 1’in düzenidir. İşçiler, emekçiler, emeğiyle geçinenler yüzde 1’in düzenine teslim olmayacaktır. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün ve adaletin hakim olduğu bir ülkeyi, her şeyi yaratan işçi sınıfımız yaratacaktır. Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın işçi sınıfı” mesajını paylaştı.

Emek Partisi, 1 Mayısta herkesi bulunduğu her alanı 1 Mayıs meydanına çevirmeye çağırıyor. EMEP, yaptığı açıklamada “1 Mayıs Birlik Dayanışma ve Mücadele gününde çalışmak zoruna kalan kardeşlerimiz fabrikaları, işyerlerini 1 Mayıs meydanlarına çevirecektir. Her nerede olursak olalım; işyerinden balkonlara, fabrika önlerinden pencerelere kadar 1 Mayıs’ta taleplerimizi haykıralım” dedi. Emek Partisi ayrıca, 1 Mayıs akşamı saat 21:00’da herkesi evlerinin balkon ve pencerelerinden 1 Mayıs marşı söylemeye çağırdı.

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, yaptığı açıklamayla herkesi bulunduğu her alanda 1 Mayıs’ı kutlamaya çağırdı. Köse açıklamasında, “Bir dönüm noktasındayız. Ya bu sermaye zulmü altında çığlıklarımız içimizde patlayacak ya da çığlıklarımızı birleştireceğiz. Dayanışmayla, birbirimize el vererek, kendi içimizde ağlar örerek, kendi kaderimizi kendi ellerimize alacağız. Yeni bir yaşam örmek için bu 1 Mayıs’ta her yerdeyiz. Evlerde, balkonlarda, sokaklarda, seslerde, hastane bahçelerinde, fabrikalarda, zılgıtlarda, marşlarda mücadeleyi yükseltiyor, hayatı durduruyor, 1 Mayıs’ı kutluyoruz” dedi.