Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sivas katliamı davasının üç firari sanığından biri olan Murat Sonkur’un Almanya’dan iadesi edilmesi talebine olumsuz yanıt geldi. Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 23 Temmuz 2020’de gönderdiği notada, Sonkur’un iadesinin onaylanmasının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesi ihtimali bulunması nedeniyle mümkün olmadığı bildirildi. Söz konusu yanıt, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla mahkeme dosyasına girdi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre; Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakil Bürosu Daire Başkanı Bayram Erdaş, Dışişleri Bakanlığı’na 27 Ağustos’ta “İvedi” notuyla bir yazı gönderdi. Yazıda, Almanya yetkili makamlarıyla yeniden irtibata geçilerek, Murat Sonkur’a ilişkin iade talebinin ilişkin kararın bir kez daha değerlendirilmesinin talep edilmesi istendi. Almanya adli makamlarınca verilen kararın kesinleşip kesinleşmediği, kesinleşmediyse karara karşı gidilebilecek itiraz yolları hususunda bilgi verilmesi talep edilen yazıda, “Şayet karar kesinleşmişse anılan ret kararının Türkçe tercümelerinin bakanlığımıza iletilmesi hususunda gereğinin Dışişleri Bakanlığı’ndan arz ve talep ederim” denildi.

Adalet Bakanlığı’nın yazısında, sanık Murat Sonkur’un iadesinin taleyp edilmesine esas teşkil eden suçun “Anayasal Düzeni Zorla Bozmaya Kalkışmak” suçu olduğu ve muhteviyatında bir terör suçu olduğuna işaret edildi. İade talebinin reddedilmesinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtilen yazıda, “Söz konusu kararın, uluslarası sözleşme hükümleri ve terörizme karşı uluslararası işbirliği anlayışı ile bağdaşmadığı da aşikardır” denildi.

Yazıda, Sivas katliamının yaşandığı gün neler yaşandığı, hangi sloganların atıldığı, otelin nasıl yakıldığı, kaç kişinin öldüğü de ayrıntılarıyla yer aldı. 

ZAMANAŞAMI TEHLİKESİ
Sivas katliamı davasının bir sonraki duruşması, yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Kırmızı bültenle aranan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yakalanmazsa davanın 2023’te zaman aşımından düşmesi bekleniyor. Müşteki avukatları, katliamın insanlığa karşı suç olduğunu belirterek, zaman aşımı uygulanmaması görüşünü savunuyor.

AYM SESSİZLİĞİNİ KORUYOR
Sivas katliamı avukatları, Cafer Erçakmak’ın arasında bulunduğu bazı sanıkların yargılandığı davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi üzerine 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Ancak Yüksek Mahkeme, aradan 6 yıl geçmesine karşın davayı esastan görüşmedi. Oysa AYM, şuan 2016’da yapılan başvuruları görüşüp karar veriyor. AYM, birçok kararında 6 yıl gibi uzun zaman süren davalarda makul yargılanma hakkı ihlali veriyordu. Sivas katliamı başvurusunun bekletildiği AYM’de Celal Mümtaz Akıncı da üye olarak görev yapıyor. Akıncı, avukat olarak mesleğini sürdürürken Madımak Katliamı’nda bazı sanıkların avukatlığını yapmıştı.

Sivas Davası Müdahil Avukatı Ali Yılmaz, Almanya adli mercilerinin, Sivas Katliamı firari sanıklarının iadesine ilişkin talepler konusunda iyi bir sınav vermediğini belirterek, “Biz müdahil vekilleri, Sivas katliamını insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak görüyoruz. Nazi kıyımını yaşamış bir Almanya bu konuya nasıl bu kadar duyarsız kalabilir” diye sordu.

Yılmaz, “Biz müdahil vekilleri; Sivas katliamı şehit aileleri, ABF ve PSAKD olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla; yaptıkları vahim hatadan dönmeleri için Almanya Adli Makamlarını uyarmalıyız. En kısa süre içinde Büyükelçilikle görüşmeliyiz” dedi.