Sabah saatlerinde bir göçmen çocuğu silahla vurarak öldüren Yunan askeri, Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlere plastik mermiyle müdahale etti. Sınırın bu tarafında ise aynı dakikalarda gazeteciler jandarmanın baskısıyla karşı karşıya kaldı...

Yunanistan, Türk-Yunan sınırı yakınlarındaki Evros bölgesinde ve Ege Denizi’nde gerçek mermilerle askeri tatbikat yapacağını açıkladı. Merkezi İskeçe’de bulunan 4. Kolordu Komutanlığı ve Adalar Yüksek Askeri İç Yönetiminden (ASDEN) yapılan açıklamalarda, bugün Evros bölgesinde 24 saat süreyle Türk-Yunan sınırı boyunca ve Semadirek Adası’ndan Meis Adası'na kadar olan Doğu Ege bölgelerinde askeri tatbikat yapılacağı bildirildi. Tatbikatlarda gerçek mermilerin kullanılacağı, hafif ve ağır silahlarla atış yapılacağı vurgulanan açıklamalarda, vatandaşlara belirtilen bölgelerde dolaşmamaları çağrısında bulunuldu.

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Yenikarpuzlu beldesinde, Yunanistan’a geçmek isteyen gruba Yunan askerlerinin plastik mermiyle müdahalesi sonucu 5 göçmen yaralandı. Yaralılar, Keşan Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı Öte yandan bölgeye, İstanbul’dan çok sayıda takviye ambulansın gönderildiği belirtildi. 

TÜRKİYE TARAFINDA GAZETECİLERE GÖZALTI
Sınırın Yunansitan tarafında bunlar yaşanırken Türkiye tarafında ise gazeteciler gözaltına alınıyor. AKP'nin sınır kapılarını açma kararının ardından Yunanistan'a geçmek amacıyla Edirne'ye giden sığınmacıları görüntülemek isteyen gazetecilere baskı sürüyor. Gazeteci Onur Burçak Belli bugün 9 foto muhabirinin Doyan köyünde gözaltına alındığını duyurdu.

Belli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Edirne’de yaşanan mülteci krizini takip etmek üzere bölgede beraber çalıştığım foto muhabiri meslektaşım Tolga Sezgin ile sekiz diğer fotomuhabiri haber takibi icin bulundukları Doyran sınır köyünde gözaltına alındılar" dedi.

soL'un aktardığına göre, kısa süre önce Doyran köyünde yaşananları görüntüleyen ve sonrasında yine sığınmacılarla görüşmek üzere Üyüklütatar köyüne geçen soL muhabiri de jandarma tarafından köye sokulmadı.