Toplumsal Haber Merkezi

İsminin baş harflerinden oluşan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, haftanın son günü İstanbul Adliyesi'nde jet hızıyla kendisiyle ilgili toplam 447 habere erişime müdahale etme kararı aldı.

SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki 400’den fazla haber ve köşe yazısı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin 18 Aralık 2020 tarih ve 2020/5698 sayılı kararı ile erişime engellendi. Daha önce de Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 23 Temmuz 2020 tarih ve 2020/3812 sayılı kararı ile birçok haber erişime engellenmişti.

400'den fazla içeriğe bir günde erişim yasağı getirilmesi şaşkınlık yaratırken, olay bu açıdan da bir rekor olma özelliği taşıyor.

AKP'li yılların 'bir anda en çok büyüyenler' listesinin başında gelen ismi Sezgin Baran Korkmaz'ın şirketlerine ve mal varlığına, 'kara para aklama' suçundan ceza alınca el konulmuştu. Erdoğan'a yakın patron hakkında verilen bu hüküm birkaç gün içinde kaldırılmıştı.

ABD HAZİNESİ DOLANDIRILMIŞTI
30 Eylül'de verilen ilk kararın gerekçesi ise Utah Federal Savcılığı'nın söz konusu kişilerin vergi bağlantılarının incelendiği soruşturmaya uzanıyordu. Bu soruşturma kapsamında, soruşturmanın diğer sankları Kingston kardeşler ve Lev Dermen, ABD'deki şirketlerinin 2010-2016 yılları arasında 'yenilenebilir bio-yakıt üretip sattığına' dair sahte belgeler düzenleyerek, ABD Milli Gelirler Vergi Dairesi'nin (IRS) sağladığı yaklaşık 511 milyon dolarlık vergi indiriminden haksız yere faydalanmakla suçlandı. Soruşturma belgelerinde, ABD Hazinesi dolandırılarak elde edilen teşviklerin 134 milyon dolarlık kısmının da Türkiye'deki şirketlere gönderildiği görüldü. Kingston ailesinin dört üyesi ve Dermen, suçlarını kabul edip mahkum oldular. 

Aynı dosyada Kingston ailesi üyeleri ifadelerinde, 2014-2018 yılları arasında biyoyakıt dolandırıcılık ağı ile ABD Hazinesi'nden elde ettikleri gelirleri Sezgin Baran Korkmaz'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu SBK Holding'in kontrolündeki inşaat, ilaç şirketleri ile gayrimenkul yatırımları aracılığıyla Türkiye'ye gönderdiklerini itiraf ettiler.

Böylece, ABD Utah Federal Savcılığı da mahkemeye başvurarak Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki tüm mal varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etti. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin, 30 Eylül 2020 tarihli kararında Korkmaz'ın da dahil olduğu 14 kişi ve 21 şirket hakkında 5549 sayılı yasanın 17. maddesi uyarınca el koyma kararı verdiği bildirildi. Söz konusu madde, "aklama ve terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallerde" devreye giriyordu. Birkaç gün içinde Sezgin Baran Korkmaz'ın banka hesaplarına erişimi İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karara karşı savcının bankalara yazdığı yazıyla tekrar sağlandı.

ERDOĞAN FOTOĞRAFLARI SİLDİRMİŞTİ
ABD Hazinesi'ni dolandırmaktan ve kara para aklamaktan suçlu bulunan Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili bir hamle de yakını olan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip  Erdoğan'dan gelmişti. Erdoğan, Sezgin Baran Korkmaz'la olan fotoğraflarını sildirme talebinde bulunmuştu. Mahkeme ise jet hızıyla söz konusu fotoğrafların silinmesine karar vermişti.