Toplumsal Haber Merkezi

Toplumsal TV’de yayınlanan Umut Dolu ile Diyalektik programının 13’üncü bölümüne siyasetçi, iş insanı Serdar Kurşun konuk oldu. Pek çok konunun masaya yatırıldığı programda yeniden parlamenter sisteme dönüş tartışmalarına da değinildi. Serdar Kurşun, parlamenter sistem konusunda “muhalefetin yapamıyorsa sine-i millete dönmesi”, yani kendilerine vekalet verenlere, halka, vermiş oldukları vekaleti iade etmesi gerektiğini dile getirdi. Siyasetçinin “sorunları çözemediği yerde aldığı vekaleti iade etmesi” gerektiğini dile getiren Kurşun, bir kısım siyasetçinin kendi koltuklarını korumak için “toplumun üstünde kendi sacayaklarını” oluşturduğu belirtti.

Toplumun var olabilmesi için olmazsa olmazlar olduğunu dile getiren Kurşun, bunların barınma, yiyecek, eğitim, sağlık, yurttaşların gelecek kaygısına sahip olmaması olduğunu söyledi. Bunların ayrı ayrı masaya yatırılması, ayrı ayrı reçeteler bulunması gerektiğini söyleyen Kurşun, “birileri nemalanmaya kalkmazsa bu meselelerin çok kolay çözüleceğini” dile getirdi.

'RÜŞVET ÇARKININ ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN...'
Bu topluma demokrasinin gelebilmesi için “rüşvet çarkının, çökmelerin” önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Kurşun, Türkiye’de “Sayıştay’ın görevini yapamadığını” dile getirdi. Türkiye’de bütün başsavcıları birleştiren ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı diye bir makam”ın olmadığını dile getiren Kurşun, bütün başsavcıların İçişleri veya Adalet Bakanlığı’na bağlı olduğunu ifade etti. Kurşun, Sayıştay’ın işlevini yerine getirebildiği, “Türkiye Cumhuriyeti’ni koruyup kollayan” kanunlarla güçlendirilmiş bir Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’nın kurulduğu koşullarda bu sorunların çözülebileceğini söyledi.

'ÇOCUK SÖMÜRÜSÜ, AİLE VERGİ MÜFETTİŞLİĞİYLE ENGELLENEBİLİR'
Türkiye'deki 80 milyon insanın mal beyanı vermesi gerektiğini söyleyen Kurşun, Sayıştay'ın bu beyanları "3 tane ıslak imzayla" alması gerektiğini belirtti. Her iki yüz mükellef için bir tane vergi müfettişi görevlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kurşun, rüşvet sorununun böyle çözülebileceğini dile getirdi. Aile doktoru gibi aile vergi müfettişleri olması gerektiğini belirten Kurşun, bu makamın aile içinde başlayan çocuk sömürüsü problemine de çözüm getireceğini vurguladı. Türkiye'de yanlışlıkların ailede başladığı belirten Kurşun, son yıllarda kırsal kesimden büyük şehirlere milyonlarca insan göçtüğünü dile getirdi. Kurşun, bazı ailelerde baba ve anne evde otururken çocukların çalıştırıldığını dile getirerek çocuklar üzerinden edinilen haksız aile kazancının açığa çıkarılabilmesinin, böylelikle çocuk sömürüsü sorununa çözüm bulunabilmesinin yolunun aile vergi müfettişleri olduğunu dile getirdi.

SIĞINMACILAR GİDERSE NE OLUR?
Türkiye’de kalifiye emek sorunuyla birlikte işgücü sorununun da yaşandığını belirten Kurşun, “şu an Türkiye’de Suriyeliler ülkeyi terk etsin tekstil sektörü çöker, Afganlar terk etsin inşaat sanayisi çöker” diye konuştu.