Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışı üzerine “önleyici ve korucuyu tedbir” kararlarının mahkemelerden daha hızlı çıkması amacıyla özel mahkemeler görevlendirdi.

HSK 1. Dairesi’nin Resmi Gazete’de yayınlanan kararı yılbaşından itibaren geçerli olacak.

Kararla, “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında verilen tedbir kararlarının hızlı alınması için özel mahkemeler belirlendi.

Karara göre, 20'den az aile mahkemesi bulunan yerlerde 1 numaralı aile mahkemesi tedbir kararını verecek. 20'den fazla aile mahkemesi bulunan yerlerde ise 1 ve 2 numaralı aile mahkemeleri koruyucu ve önleyici tedbir kararı vermekte görevli olacak.

Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde karar, Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilecek. Birden fazla asliye hukuk mahkemesinin bulunduğu yerlerde ise 2 numaralı asliye hukuk mahkemesi karar verecek.

Aile mahkemesinde açılan davayla birlikte veya dava açıldıktan sonra önleyici ve koruyucu tedbir talebine davaya bakan mahkeme karar verecek.

174 BİN KİŞİ HAKKINDA TEDBİR
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, daha önce yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddette mahkemelerce koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının verildiğini, 2019 yılında 174 bin 958 kişi hakkında 509 bin 172 farklı tedbire hükmedildiğini açıklamıştı.

Bakan Gül, aile hakimi olarak deneyim kazananların bir sonraki görev yerlerinde de aile mahkemelerinde görevlendirilmesi üzerinde durduklarını, bu durumdaki hakimlerin başka mahkemelere görevlendirilmesinin tüm birikimin heba olması anlamını taşıdığını söylemişti.

TEDBİR KARARLARI NELER
Yürürlükteki yasalara göre hakim tarafından verilen tedbir kararları şöyle:

-Mağdurun iş yerinin değiştirilmesi

-Mağdurun evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı bir yerleşim yerinin belirlenmesi

-Türk Medeni Kanunu’nun aradığı şartların varlığı hâlinde ve talep üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması

-Mağdurun hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenebilmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde hâkim tarafından bilgilendirildikten ve onay alındıktan sonra kimlik ve diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesine dair karar verebilir.

ÖNCEYİCİ TEDBİR KARARLARI NELERDİR
-Şiddet mağduruna yönelik, şiddet uygulayanın tehdit, hakaret, aşağılama ve küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması

-Şiddet uygulayanın birlikte yaşanılan konuttan derhal uzaklaştırılması, müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi,

-Şiddet uygulayanın korunan kişilere, bu kişilerin konutuna, iş yerine ve okuluna yaklaştırılmaması

-Çocuklarla ilgili daha önceden verilmiş bir kişisel ilişki kararı varsa görüşmenin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlandırılması ya da tümüyle kaldırılması

-Şiddet uygulayanın gerekli görülmesi hâlinde mağdurun yakınlarına, tanıklarına ve çocuklarına (kendilerine şiddet uygulanmamış olsa da) yaklaşmaması

-Şiddet uygulayanın, mağdurun kişisel eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi

-Şiddet uygulayanın mağduru iletişim araçlarıyla veya başka yollarla rahatsız etmemesi

-Şiddet uygulayanın bulundurması ve taşımasına izni olan silahlarını kolluğa teslim etmesi

-Şiddet uygulayan kamu görevi nedeniyle silah taşıyorsa bu silahı kurumuna teslim etmesi

-Şiddet uygulayanın alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması, bu maddelerin etkisindeyken mağdura veya bulunduğu yere yaklaşmaması, bağımlılığı varsa tedavi görmesinin sağlanması

-Şiddet uygulayanın bir sağlık kuruluşuna muayene ve tedavi için başvurması, tedavisinin sağlanması.