Toplumsal Haber Merkezi

Cevizli Tekel arazisinin İstanbul Şehir Üniversitesi'ne bedelsiz devrinin mahkeme tarafından iptal edilmesi kararı çokça konuşuldu. İptal kararının AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yeni parti hazırlıklarını sürdüren eski Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki kavganın bir sonucu olarak alındığı belirtiliyor ama birileri de bunu iddiayı kabul etmiyor. İtirazlar, üçüncü bir taraftan yükseliyor; Cevizli Tekel alanı için 2009 yılından beri mücadele eden Cevizli Tekel Dayanışması'ndan...

Cevizli Tekel Dayanışması, iptal kararının bu kavganın sonucunda değil, kendilerinin 2009 yılından beri açtıkları onlarca dava ve verdikleri sokak mücadelesi sonucunda verildiğine dikkat çekiyor. Daha önce de alınmış ama göz ardı edilmiş mahkeme kararlarının bulunduğuna dikkat çeken Cevizli Tekel Dayanışması, yaptığı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun devir iptaline "yazıktır gühahtır" diye tepki göstermesini de kınadı. Kılıçdaroğlu'nun sözlerini "talihsiz bir açıklama" olarak yorumlayan Dayanışma, "Asıl yazık olan bölgede tek kalan yeşil alanın yapılaşmaya açılması, ticarethaneye dönüştürülmesidir" ifadelerini kullandı.

İşte Cevizli Tekel Dayanışması'nın açıklaması:

2001 yılında özelleştirme kapsamındaki Tekel'in Cevizli'deki arazisinin "Tekel'in vergi borcuna karşılık" 296.159 metrekarelik kısmının hazineye devri, dönemin örgütlü sendikası Tek Gıda-İş tarafından yargıya taşınmış ve devir iptal edilmişti. Bu dava dönem koşullarındaki pazarlıklar yüzünden sendika tarafından geri çekilmiş ve tahsis süreci işletilmiştir.

Şehir Üniversitesine 2009 yılında 49 yıllığına tahsis edilen alan bu alandır. Üstelik bu tahsis yapılırken işletilen süreçte, 2.970.000 TL bedel biçilmiş, tek katılımcı Şehir Üniversitesi 2.972.000 bedelle ihaleyi kazanmıştır??

İçerisinde endüstri mirası yapıların, 4.100 adet ağacın olduğu alanla ilgili yapılan planlara TMMOB Mimarlar odası tarafından "plan iptal" davaları açılmış, Tahsis işlemi yapılan 237 parsel (296.159 m2) ile ilgili davalar devam ederken bahse konu alanın 2015 yılında Şehir Üniversitesi'ne "bedelsiz olarak" devredildiği bilgisine ulaşılmıştır; hem de 7 adet parsel daha ilave edilerek;  toplamda 408.442 m2.  Böylece Darphanenin olduğu tek parsel hariç Cevizli Tekel'in  tüm alanı Şehir Üniversitesi'ne bedelsiz olarak verilmiş oldu. Ayrıca da Darphane'nin alanı da şu anda Rektörlük binası olarak kullanmaktadır.

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından yapılan bu bedelsiz devir işleminin altında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve ekibinin imzası var.

Bedelsiz devir işlemine TMMOB Mimarlar Odası tarafından açılan dava sonucunda Danıştay 27.09.2016 tarihinde "yürütmenin durdurulmasına", 04.07.2019 tarihinde de "bedelsiz devir işleminin iptaline" karar vermiştir.

Bizler; bölgede yaşayanlar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, mahalle örgütleri olarak Cevizli Tekel Dayanışması'nı kurduk ve  2009 yılından beri Cevizli Tekel alanının halkın kullanımına açık park alanı olarak düzenlenmesi için mücadele ediyoruz. Taleplerimiz o günden bugüne değişmedi. Diyoruz ki;

Cevizli Tekel kamusal alanı, doğal arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte, halka açık park olmalıdır.

Depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmelidir.

Özel üniversiteler, kapısından kartla girilen ticarethanelerdir; kamusal alan değildir.

Özelleştirme, tahsis, devir işlemleri  süresince yaşanmış olan haksızlıklara ve hukuksuzluklara ses çıkarmayanlar, 'TMMOB'nin açtığı kasıtlı dava' tanımlamalarıyla kendilerini aklayamazlar.

Ana Muhalefet Partisi yönetimindeki Kartal Belediyesi Cevizli Tekel alanını bölge halkının kullanımına açmak üzere talep etmiş ama talep kabul edilmemişti. Tüm bunlar yaşanmışken devir iptalinin ardından parti genel başkanı tarafından yapılan "yazıktır günahtır" açıklaması talihsizliktir.

Asıl yazık olan bölgede tek kalan yeşil alanın yapılaşmaya açılması, ticarethaneye dönüştürülmesidir.