Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Garmisch-Partenkirchen kentindeki Elmau Sarayı’nda 3 gündür devam eden G7 Liderler Zirvesi sona erdi.

Kapanış konuşmasını yapan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, G7 ülkelerinin 3 gün süren zirvede Rusya-Ukrayna savaşı, enflasyon, enerji güvenliği ve gıda krizi gibi konuları ele aldığını aktardı.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş için “Putin bu savaşı kazanmamalı” diyen Scholz, “G7 ülkeleri olarak, Rusya’nın saldırganlığına karşı kararlılığımız devam edecek. Putin’in bu savaşı kazanmaması için Ukrayna’ya elimizden gelen her türlü yardımı yapma konusunda aynı fikirdeyiz" ifadelerini kullandı. Ukrayna'yı ekonomik ve siyasi alanlarda desteklemeye devam edeceklerini belirten Scholz, "Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve geleceğini demokratik olarak savunabilmesini istiyoruz. Ukrayna’nın savunmasını destekliyoruz" dedi.

'TAHILI SİLAH OLARAK KULLANMASINA KARŞI EK KAYNAK' 
Scholz sözlerine şöyle devam etti:

Ukrayna'ya 2022'deki mali desteğimiz 2,8 milyardan fazla. Yine 29,5 milyar dolar taahhüt etmeye de hazırız. Ukrayna'nın yeniden inşasını tamamlamaya kararlıyız. Bir kez daha Rusya'nın saldırganlığını kınadığımızı yineliyoruz. G7 ülkeleri olarak Elmau Zirvesi’nde Rus saldırganlığına karşı koyma kararlılığımızı gösterdik. Geçtiğimiz 24 Şubat'ta başlayan bu saldırı, aslında dünya barışı için bir dönüm noktası oldu. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Elmau Sarayı’nda G7 ülkeleri, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika ve Arjantin ile birçok uluslararası kuruluş da dahil dünyamız ve gelecek için görüşme yaptık. Enerji ve gıda krizine yol açan zorluklara ve Rusya'nın uyguladığı yaptırımlara karşı birlikte hareket edeceğiz. Rusya'nın yaptırımlarını kırarak, dünya ekonomisini istikrara kavuşturmaya yardımcı olacağız. Rusya'nın tahılı silah olarak kullanmasına karşı çıkmak için Küresel Gıda Güvenliği İttifakı'nın yardımıyla gıda arzının karşılanabilmesi için, 4,5 milyar dolar ek kaynak sağlanacak. Enerji arzını güvence altına almak için derhal harekete geçeceğiz.