KRT Kanalı'nda Serdar Akinan'ın moderatörlüğünde kent kültürü, Türkiye siyasi tarihinde bir kırılma olarak nitelenen 23 Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan tablo konuşuldu. 

Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen, gazeteci Mustafa Hoş ve Sarp Kuray göç olgusu, merkez çevre ilişkisi, siyaset etiği, betonlaşma, kültürel çölleşme gibi konuları "Ne Oldu?" programında masaya yatırdı.

29 Ocak'taki programda bu toprağın kuruluşunda büyük bir zenginlik olduğunu vurgulayan Sarp Kuray "Orta Asya'dan kopup gelmiş ilkel komüne yapı yani henüz mülkiyet pisliğine bulaşmamış o yapı hem toprak düzeninde hem de o halkların kardeşliği anlamında muazzam bir açılış yapmıştır. O büyük bir mayadır" ifadelerine yer verdi.

Balkan coğrafyasını örnek gösteren Kuray, "Bizim Balkan coğrafyasında yayılmamız silah gücüyle değil, taşıdığımız düzenle olmuştur. O toprağa getirdiğimiz toprak düzeniyle olmuştur. Bu ülkenin hikayesi budur" dedi.

"Yeni gelen ne yapacak?" sorusunu soran Kuray, Türkşen'e  hitaben "Bu kıymetli Albayımızın ve kıymetli arkadaşlarının durumunu üzüntüyle seyrettim. Ben de cezaevindeydim onların cezaevinde yattıkları sürede. O tahribat beni çok üzdü" diyerek şimdi tekrar bu tahribatlardan nasıl çıkacağız sorusunu sordu. 

"Burada bir millet ittifakı var" diyen Kuray sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir de muazzam bir yoksulluk geldi. Şimdi bütün problem bundan çıkarken bu hikayeleri yani bu SADAT'tır, kontrgerilladır, gladyodur odur budur... Yani bu ülkenin aydınlarına saldırmış, bu ülkenin gençlerine saldırmış, bu ülkenin bütün tarihsel devrimci dinamiklerine saldırmış, gizli örgütler kurmuş, Amerika'yla birlikte çalışmış... Bunların hepsinin Amerika'nın hediyesi olduğunu biliyoruz. Amerika bize iki şey hediye etti. Bir; ordumuzu fedai torbasına atmak istedi, Kore ile başladı bu iş. İki; içeride suikastlar başladı. Eskiden böyle suikast falan yoktu. Bu 50'den sonra gelmiş dümenler bütün orayla birlikte. Şimdi bunların iyi bir hesaplaşmasını yapmak lazım. Yani bunların dibinin tekrar söküleceği bir tartışma yapmak lazım."