AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Törende konuşma yapan Erdoğan, salgın nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilen üniversitelerde eğitim ve öğretimin kesintisiz sürmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi.

"Hükümete geldiğimiz andan itibaren üzerine en kararlılıkla gittiğimiz alanlardan bir tanesi de gençlerimizin çalışmasını artıracak çalışmalar olmuştur" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Türkiye'de her ilimizin kendi üniversitesinin olmasını sağladık. Akademik personel sayımız 70 binden 180 binin üzerine çıktı. Artık 18-22 yaş aralığındaki gençlerimizin yüzde 44'ü yükseköğretime ulaşabiliyor. Bir zamanlar üniversite kapılarından içeri alınmayan kızlarımızın, erkeklerin önüne geçmesi hak ve özgürlüklerin geldiği noktanın göstergesidir. Bugün Türkiye kendi evlatları yanında 230 bin uluslararası öğrenciye de ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 3 bin 500 burs için 165 bin başvuru aldık. Yeni kurulan üniversitelerle ilgili zaman zaman haksız değerlendirmeler yapıldığını görüyorum. Bunlar da zamanla arzu ettiğimiz seviyelere çıkacaklardır. OECD ülkeleri arasındaki ortalaması yüzde 1,4 olan yükseköğretim harcamalarına olan oranı 1,7'ye çıkardık. İnsanlarımızın eğitim seviyesi yükseldikçe ülkemizin siyasi, ekonomik gelişmesi de aynı oranda hızlanmaktadır. Yükseköğretim kurumlarının ülke geneline yayılması, refahın da adil yayılması anlamını taşımaktadır.

'REKTÖR ARABASININ ÜSTÜNE ÇIKIP TEPİNEN ÖĞRENCİLER...'
Erdoğan, dün Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protesto gösterileri sırasında bir öğrencinin, Rektör Prof. Dr. Naci İnci'nin aracının üstüne çıktığı anın yer aldığı görüntülere de tepki gösterdi.

Erdoğan şunları söyledi:

Bazılarının her konuda olduğu gibi yükseköğretim konusunda da yapılanları takdir etmek gibi bir derdi olmadığını üzüntüyle takip ediyoruz. Hele hele rektörünün arabasının üstüne çıkıp orada tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye'yi ben kabullenemiyorum. Böyle öğrenciler bize gerekmez. Rektörünüz aracın içinde, siz önünü kesiyorsunuz ve daha sonra da aracın üzerine çıkıp tepinmeye başlıyorsunuz. Böyle bir öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içine sızmış teröristlerdir.

'BUNLAR AYNI GEZİ'DE OLDUĞU GİBİ TERÖRİSTLER'
Öğrenci yurtlarının yetersizliği ile ilgili başlayan tartışmalara değinen Erdoğan, "Gelişmiş ülkeleri geride bıraktığımız bir kapasite var. Ülkemizde üniversite eğitimi almak isteyen hiçbir gencimizin maddi kaynak sıkıntısı çekmemesi için eşi benzeri görülmemiş adımlar attık. Yurt sayımızı 190'dan 794'e çıkardık. Yurtlarımızın fiziki şartlarını iyileştirdik. Eskiden 30-40 kişilik koğuşlarda kalan öğrencilerimiz artık 3-4 kişilik otel standardında odalara sahiptir" dedi.

Erdoğan, yurt fiyatlarını ve kapasitesizliğini protesto eden öğrencilere de tepki göstererek, "Türkiye'de 1 milyonun üzerindeki yurt yatak kapasitesiyle en fazla barınma imkanı sağlayan ülkedir. Nedir o Allah aşkına? Parklarda bankların üzerinde yatanlar... Bunlar öğrenci mi? Bunlar aynı Gezi'de olduğu gibi teröristler. Biz öğrenciye en büyük saygıyı gösteren bir iktidarız. Göreve geldiğimizde verilen burs 45 liracıktı. Şu an 650 liraya çıktık. Nereden nereye" ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ DE KEBAPÇILARI HEDEF ALDI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugünkü Meclis Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, “Vatandaşın kesesine göz diken yağmacılardan da hesap soruluyor. Destekliyoruz, sonuna kadar gidilmesini istiyoruz. Fakat vatandaşlarımızın çabasını istismar edip, pireyi deve yapanlara da terörün acıklı maliyetini hatırlatmak görevimizdir. Teröre yardım ve yataklık yapan bölücü kebapçıların işsizlikte payı vardır" dedi. 

Bahçeli’nin kebapçıların teröre yardım ettiğine yönelik sözleri tartışma yarattı.