TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti’nin üç ayrı konuda verdiği grup önerileri AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

İlk olarak İYİ Parti’nin, “OYAK’ın, Demirören Holding’e ait TOTAL’i siyasi baskıyla, zarar etme pahasına satın aldığı iddiasının araştırılması” ile ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınmasına dair grup önerisi görüşüldü.

OYAK’ın, TOTAL’i fahiş fiyata satın aldığını belirten İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, “OYAK Yönetim Kurulu, bu satın alma kararını temayüllere aykırı şekilde onayladı. OYAK’ın, TOTAL’i satın alma kararı generallere baskı yapılarak, kendileri istifaya zorlanarak alındı. Generaller, OYAK’ı ve ordumuzu yıpratmamak adına ortalık yerde konuşmuyorlar ama toplantının kamera kayıtları var.” dedi.

OYAK’ın, müflis bir tüccarı kurtaracak bir hayır kurumu olmadığını belirten Öztürk, “Masumane düşünmeye çalışıyorum; ya OYAK’ın, askerlerimizin alın terinden toplanan paraları riske atacak kadar çok parası var ya da bu işin içinde başka bir iş var. OYAK’a FETÖ çökmek istedi, beceremedi, siz çöktünüz.” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, İYİ Parti’nin grup önerisi kabul edilmedi.

‘ŞEHİR HASTANELERİ’NE RET
Daha sonra HDP’nin, “şehir hastanelerinin sağlık sistemi üzerindeki etkilerinin araştırılması” ile ilgili grup önerisi ele alındı.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Sağlıkta dönüşüm denilirken yapılan işlem aslında tamamıyla sağlıkta ranta dönüşüm.” dedi.

“Şehir hastanelerinin, sağlığın şirketlere devri” olduğunu belirten İpekyüz, açılan 10 şehir hastanesinin yüzde 70’ini dört şirketin yönettiğini ifade etti.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur DA şehir hastanelerinin, “gelecek nesillerin bütçe hakkını ipotek altına alan bir proje olduğunu”  söyleyip “Önce İngiliz mahkemelerini yetkili kıldınız sonra ‘hasta garantisi’ adı altında bir kılıf icat ettiniz ve bu hastanelere sürekli para ödemenin yolunu açtınız.” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin de şehir hastanelerinin “bir hortumlama sistemi” olduğunu vurgulayarak “Sağlığı yabancılara teslim etmişsiniz, sömürüyorlar.” diye konuştu.

AKP adına da yapılan konuşmalarla birlikte görüşmelerin ardından yapılan oylamada, HDP’nin grup önerisi kabul edilmedi.

SAROS’TAKİ YAĞMANIN ARAŞTIRILMASI KABUL GÖRMEDİ
CHP’nin, “Saros Körfezi’nde yapımı devam eden FSRU Limanı’nın olası etkilerinin ve körfezin karşılaştığı diğer risklerin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi” konusunda verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi de müzakerelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Daha sonra ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.