Son bir haftada 9 sağlık emekçisinin Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, “Pandemi salgınından bugüne, binlerce yurttaşımız gibi 50’si hekim olmak üzere 112 sağlık emekçisinin acısını yaşadık. Acımız ve üzüntümüz sonsuzdur” denildi.

'GÜÇLÜ DEĞİL HAKLININ YANINDA'
TTB’nin, hükümetin aksine yurttaşları doğru bilgilendirdiğinin vurgulandığı açıklamada, TTB’nin son dönemlerde bilinçli olarak hedef gösterildiğinin altı çizildi. Açıklamada, “Belirtmek isteriz ki, Türk Tabipleri Birliği kendini güçlü görenlerin değil haklının yanında olmuştur, olmaya devam edecektir. Kendini güçlü görenler, her yerde kendini haklı göstermeye çalışsa da artık destek bir yana tersine toplumda ciddi tepki almaktadır” ifadeleri kullandı.

'İŞKENCEYLE MÜCADELE ONURDUR’
Açıklamada, “100 binin üzerinde hekimin üye olduğu mesleki ve demokratik bir kamu kurumudur.  26-27 Eylül 2020 tarihleri arasında demokrasinin gereği olarak genel kurul ve seçimleri yaparak seçime katılan hekimlerin yüzde 67 oyunu alarak yeni bir Merkez Konsey oluşmuştur. Merkez Konsey Başkanı seçilen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hekimliğinin gereği olarak, bir insanlık ayıbı olan işkenceye karşı gerek ülkemiz gerekse de uluslararası alanda çalışmalar yapan bir bilim insanıdır. Hekimliğinin olmazsa olmazı işkenceyle mücadele ve insan hakları mücadelesi bir ayıp değil her hekim için onurdur. Bu onurlu tutum TTB ve hekimlik tarihinde hep olmuştur, olacaktır” diye belirtildi.

‘SAĞLIKLI OLMA HALİNİN SİYASETİNİ YAPACAĞIZ’
TTB’nin hedef gösterilmesinin nedeninin gerçekleri açıklaması olduğu ifade edilen açıklamada, “Bugün ülkemiz sağlık ortamı vatandaşı müşteri, hastaneleri ticarethane olarak gören sağlık politikaları sonucu girmiştir. Artık sağlık alanında başta pandeminin gerçek verileri olmak üzere giderek artan eğitim ve sağlık hakkında ihlaller, tıbbi cerrahi malzeme sıkıntıları, nöbet yoğunluğu, aşırı hasta sayıları, çalışma koşulları, ekonomik sorunlar, tükenmişlik, özlük haklarımızdaki adaletsizlikler ve ek ödeme sistemindeki eşitsizlikler gibi birçok sorunumuz mevcuttur. Eğer bunları dile getirmek siyaset yapmaksa evet biz sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumların yani ‘sağlıklı olma halinin’ siyasetini yapacağız” ifadelerine yer verildi.

HER CANLININ YAŞAM HAKKI 
Açıklamada, devamla şunlar belirtildi: “TTB olarak çekilmek istendiğimiz boş tartışma ortamlarının ise içinde olmayacağız. Bize bir şey demek isteyenler önce yanlış Covid-19 verilerinin; bunlara bağlı ölümlerin içinden çıkılmaz sağlıksız ortamının hesabını topluma vermelidir. Bizler her zaman hekimlik mesleğinin yükümlülüklerini yerine getirmek için yemin etmiş hekimler olarak, her canlının yaşam ve sağlık hakkından yana olacağız. Sağlık hakkının, demokrasi hakkından bağımsız olamayacağını bilerek yola devam edeceğiz. Tam da bu farkındalıkla birincil gündemimiz olan Covid-19 pandemisinin gerek sağlık ortamına gerekse halkımıza olan yıkımını bilimsel gerçeklerle ortaya koymaya, topluma demokrasi ve sağlık hakkı gereği doğru bilgileri vermeye devam edeceğiz. Hekim sorunlarını ve yönelik çözüm önerilerimizi söylemekten vazgeçmeyeceğiz

SÖZ SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bizim gündemimiz 2020 Sayıştay raporlarında da açıklıkla belirtilen ve yıllardır söylemiş olduğumuz gerçeklikleri ortaya çıkartan şehir hastanelerine ait raporları anlatmak olacaktır. Bizim gündemimiz her geçen gün giderek artan emek sömürüsünü, ağır çalışma koşullarımızı anlatmak olacaktır. Bizim gündemimiz her geçen gün nasıl tükendiğimizi, eksildiğimizi anlatmak olacaktır. Bizim gündemimiz eğitim hakkında yaşanan ihlalleri, tıp ve asistan eğitimindeki sorunları anlatmak olacaktır. Bizim gündemimiz her geçen gün yok edilmeye çalışılan mesleki onurumuzu ve etik değerlerimizi savunmak olacaktır. Bizim gündemimiz öğrencisinden akademisyenine, aile hekiminden uzmanına, intörnünden asistanına kadar hekimlerin yaşadıkları sorunları ve bunlara karşı çözüm önerilerimizi sunmak olacaktır. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Sağlık sadece hastalığın ve sakatlığın olmayışı değil aynı zamanda fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Bu bilinçle toplumun, hekimlerin sağlığı için her alanda söz söylemeye devam edeceğiz.

SÖZ VERİYORUZ
Hekimlerin ve toplumun sağlık hakkı mücadelesi için seçilmiş Merkez Konseyi üyeleri olarak: Öncelikle meslektaşlarımız ve Türkiye kamuoyuna, yaşadığımız topraklarda, sağlığımıza, emeğimize ve demokrasimize ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağımıza söz veriyoruz.”