Bize topyekun bir tevbe-i nasuh lazım" ifadesiyle dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Cemil Çiçek, bu ifadelerine açıklık getirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “ekonomi, demokrasi ve hukuk seferberliği” ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “yargıda reform” mesajları üzerine Cemil Çiçek dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Çiçek, “Bize topyekün bir tevbe-i nasûh lazım. Reform kelimesi çok aşındı, kimse bir şey beklemesin” demişti.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, gündem olan sözleri üzerine Cemil Çiçek’le konuştu. Konuyu köşesinde kaleme alan Ergin, Çiçek’in “Yargı reformu işi aşındı, heyecan uyandırmıyor” dediğini aktardı.

Sedat Ergin’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

Cemil Çiçek ekseninde dün çok tartışılan bir konu, Karar gazetesinden Ahmet Taşgetiren’le sohbetinde ’Bize yargı reformundan önce insan ve ahlak reformu lazım’ dedikten sonra kullandığı ’Bize topyekun bir tevbe-i nasuh lazım’ şeklindeki sözleri oldu.

Kendisine ’tevbe-i nasuh’ ifadesiyle neyi kastettiğini sorduğumda şu yanıtı aldım:

‘Nasuh, samimiyeti anlatıyor. Tevbe-i nasuhla tövbenin samimi olması gerektiğini belirtiyorum. Bu kavramı kullanmakla şunu kastediyorum. Siyaset kurumu, toplumun siyasete yön veren, siyasetten beklentisi olan önde gelen kişi ve kurumlarının hepsinin birlikte samimi bir tövbeye ihtiyacımız var. Tövbe edip aynı günahları işleyeceksek bu kabul edilir olmaz.’

Çiçek, ‘Tövbe ancak samimiyetle yapıldığı zaman bir anlam taşır...’ diye ekledi.

Tabii, herkes Cemil Çiçek’in bu sözlerini istediği gibi yorumlamakta serbesttir.