Samsun Barosu Başkanı Avukat Kerami Gürbüz, baro seçimlerini ve yönetim şeklini değiştirecek düzenlemeyi protesto edip, "Bunlar baro olamaz. Olsa olsa kendi ideolojilerinin onları destekleyen partilerin borusu olurlar. Biz boru değil, baronun arkasındayız" diyerek, görevinden istifa etti.

Samsun Gazetesi'nin haberine göre, Meclis'e sunulan "Çoklu Baro" yasa tasarısı nedeniyle, Samsun Barosu Başkanlığı tarafından avukatların da katılımıyla Atatürk Anıtı önünde "Çoklu baroya hayır" eylemi gerçekleştirildi. 

Teklifin yasalaşması halinde herkesin keyfine göre hareket edeceğini belirten Gürbüz, "Eğer yasalaşırsa, en hassas meslek grubu arasında yer alan avukatlık mesleği herkesin keyfine göre hareket edeceği bir meslek olacaktır. Kimse insan haklarına uygun, hukukun üstünlüğüne dayalı, daha üstün haklar ve insani değerler için baro kurmayacak. Sağı, solu, etnik kökeni ve ideolojisi için baro kuracak. Bunlar barolar olamaz. Olsa olsa, kendi ideolojilerinin onları destekleyen partilerin borusu olurlar. Biz boru değil, baronun arkasındayız" diye konuştu.

Gürbüz, şunları söyledi:

Yaklaşık 6 yıldır büromdan çok baroya giderek, işimden çok baroyu ve mesleğimi düşünerek en riskli günlerde de hiç çekinmeden bu görevi ifa etmeye çalıştım. Samsun Barosu'nu her zaman siyaset üstü tutmaya çalışarak demokratik bir yargı sergilemeye gayret ettim. Ama iş istenilmeyen noktalara geldi. Bu yasa teklif edilebiliyorsa, bütün bizlere de itimat edilemiyorsa, Cumhurbaşkanımızı hedef alan konuşmalar yapılıyorsa, bu iş çözülemeyecek noktaya gelmiştir. Bana hakkınızı helal edin. Samsun Barosu Başkanlığı görevimden istifa ediyorum.