Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasında 7 işçinin hayatını kaybettiği patlama sonrası tutuklanan iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt için İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSG-SEN), Adapazarı Kültür Merkezi önünde siyah baret eylemi yaptı. Sendika Başkanı İrfan Sayar mevzuatı hatırlatarak, “Evrensel hukuk anlayışında yetkisiz sorumluluk olamayacağına göre bu durumda alınmayan önlemler nedeniyle meydana gelen bir iş kazasında iş güvenliği uzmanı sanık değil, tanık konumunda olmalıdır” dedi.

İSG- Sen Genel Başkanı İrfan Sayar, kazaların sebebinin iş güvenliği uzmanları olmadığını vurgulayarak, “Aksine iş kazalarını azaltacak yegane personel iş güvenliği uzmanlarıdır. Tıpkı hastalıkların sebebinin doktorlar olmadığı gibi. Aslı Bozkurt’un serbest bırakılmalı” dedi. Bozkurt’un tutuksuz yargılanması gerektiğinin altını çizen Sayar, tutuksuz yargılanması gerektiğini söyledi.

Sayar Anayasa’nın 2’nci ve 38’inci maddelerini hatırlatarak, “Suçların ve cezaların kanuniliği ilkesi, ceza hukukuna hâkim olan anayasal ilkelerden olup temel hak ve özgürlüklerin önemli güvencelerinden birini oluşturmaktadır” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda iş güvenliği uzmanlarına danışmanlık görevi yüklendiğini ifade eden Sayar, “Evrensel hukuk anlayışında yetkisiz sorumluluk olamayacağına göre bu durumda alınmayan önlemler nedeniyle meydana gelen bir iş kazasında iş güvenliği uzmanı sanık değil, tanık konumunda olmalıdır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
3 Temmuz günü Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana gelmişti. Patlamada 7 işçi ölmüş, 126 işçi de yaralanmıştı. Fabrikada zarar görmeyen malzemeler imha edilmek üzere Hendek Belediyesi'ne ait kamyona yüklenen patlamamış havai fişekler, 9 Temmuz günü Adapazarı'nın Taşkısığı mevkiinde bulunan taş ocağına getirilmişti. Burada bir patlama daha meydana gelmiş ve 3 asker yaşamını yitirmişti.