Toplumsal Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs vakalar sayısı ve koronavirüse karşı alınan tedbirler hakkında açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Koca "Üzüntüyle bildiriyorum ki bugün ilk kaybımızı verdik" dedi ve hayatını kaybeden hastanın 89 yaşında olduğunu bildirdi.

Konuşmasına "Bu saatlerde buluştuğumuz bir basın toplantımız oldu. O toplantı koronavirüs olayında Türkiye için önemli bir eşiği ifade ediyordu" diyen Koca, "Sorunun niteliğini ilk kavrayan ülkelerden biriyiz. Koronavirüsü bir pandemi senaryosunu öngörerek değerlendirdik. İnsanlık bu tablonun içindeyken tüm dünya ile yoğun ilişkileri olan Türkiye'nin kendini tümden yalıtması imkan dışıydı" ifadelerini kullandı.

Yedi gün önce ilk vakayı bildirdiğini hatırlatan Bakan Koca, "Koronavirüs hakkında araştırmalar bize çok şey öğretmiş durumda. Virüs solunum yoluyla buluşuyor. Kalabalık ortamlar en riskli ortamlar. Virüsün farklı yaşlı grupları üzerindeki etkisi. Çocuklar ve gençler virüsü kolayca kapabiliyor fakat nadiren görülebiliyor. Ölüme neredeyse rastlanmıyor. Sonuç yaşın ilerlemesine bağlı olarak değişebiliyor" diye konuştu.

'BUGÜN BİR HASTAMI KAYBETTİM'
Bu hastalıkta ölüm oranı sanılanın çok altında olduğunu belirten Koca, "Hastalığın ağır seylrettiği kişiler direnci düşük ve başka hastalığı olan kişiler hastalardır. Yaşlılar yüksek risk grubundadır. Yaşlılarımız çok dikkatli  Geç saatlerde bulunmam planlı bir toplantı değil, özel bir durum nedeniyledir. Bu gece sizi ve halkımızı üzen bir haberi, aynı üzüntüyü hissederek bildireceğim. Bu cümleyi bu toplumun sağlık bakanı  olmak yanında bir hekim olarak kurmak istiyorum. Koronavirüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim" dedi. Bakan Koca, hastanın 89 yaşında olduğunu, virüsü Çin'e gidip gelen bir çalışan yoluyla aldığını söyledi.

Sağlık Bakanı, "Bugün yapılan testlerde pozitif sonuç 51 kişidir. Toplam hasta sayımız 98 olmuştur. Pozitif sonuçların büyük kısmı iyileşme ile sonuçlanıyor. Gerekli destek tedavisini veriyoruz" dedi.

Herkesi tedbirli olmaya davet eden koca, "1,5-2 ay direnelim, bugünler böyle geçmeyecek" ifadelerini kullandı.

YEDİ GÜNDE 99 VAKA
Türkiye'de 11 Mart'ta 1 vaka, 13 Mart'ta 5 vaka, 14 Mart'ta 6 vaka, 15 Mart'ta 18 vaka ve 16 Mart'ta 47 vaka tespit edildi. Ve son olarak da 17 Mart itibariyle vaka sayısı 98 olarak açıklandı. 89 yaşındaki bir 1 kişi de bu virüs kaynaklı hayatını kaybetti.