Muhalefet, bir doğa katliamı projesi olan Kanal İstanbul için finans sağlayacak olanları uyararak iktidara geldiklerinde bu borçların ödenmeyeceğini söylemişti. Erdoğan, Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temel atma töreninde muhalefetin bu sözlerini hatırlatarak "Yatırımcıları tehdit ediyorlar. 'Geldiğimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacağız, elinizden alacağız' diyorlar. Bankaları, projeye ilgi duyan ülkeleri tehdit ediyorlar. Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla alırlar" diye karşılık verdi.

Eski Devlet ve Kültür Bakanı, CHP'li Fikri Sağlar, Erdoğan'ın bu sözlerine gönderme yaparak Ziraat Bankası'nın Demirören'e verdiği ve geri ödemesinin yapılmadığı iddia edilen borcu hatırlattı.

Sağlar, yaptığı paylaşımda "Demirören'e Ziraat Bankası'nın verdiği 750 milyon doları niye SÖKE SÖKE tahsil etmiyorsunuz? Çünkü durdukları yer milletin yanı değil, rant ve talan düzenidir!.." dedi..

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Türk Telekom üzerinden Türkiye'yi dolandıran Lübnanlı Said Hariri ile görüştüğünde Türkiye'ye borcu olan 7 milyar temettü ve kasadaki 2 milyar liranın hesabını sordu mu, buna dair de bir açıklama yapılmış değil.