Bayraktar SİHA'larını yapan Baykar'ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, önümüzdeki 3 yıl için sipariş alamayacak kadar dolu olduklarını ifade etti.

T24'ün aktardığı habere göre perşembe günü Ukrayna'nın Come Back Alive Vakfı'na konuşan Bayraktar, "TB2 ve Akıncı dronları seri üretimde. İkisi için de talep var" dedi. Baykar Genel Müdürü, Bayraktar TB2 için 22 farklı ülkeyle ihracat sözleşmesi yapıldığını bildirdi.

Kızılelma isimli insansız savaş uçağı üzerinde de çalışan Baykar'ın Genel Müdürü, üretim kapasitelerini artırmak istediklerini ve bunu Ukrayna'da açılacak bir fabrika ile sağlamayı umduklarını belirtti. Bayraktar, mevcut olarak ayda 20 SİHA üretecek kapasiteleri olduğunu belirtti.

Bayraktar, Ukrayna'da Akıncı ve TB2 SİHA'larının yanı sıra Kızılelma da üretmek istediklerini ifade etti.

Araştırma tesisi ve ileri üretim merkezi için inşaatın başladığını belirten Bayraktar, "Ukrayna'yı stratejik partnerimiz olarak görüyoruz. Ukrayna'yı bir üretim merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

Geçen haftalarda Rus gazetesi RBC'ye verdiği söyleşide Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi, Bayraktar TB2 fabrikasının Ukrayna'da 2023 sonu itibariyle üretime başlayabileceğini söylemişti.

RUSYA, 'FABRİKAYI DERHAL YOK EDERİZ' DEMİŞTİ
Daha önce Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, RBK-Ukrayna Haber Ajansına verdiği röportajda Türk şirketi Baykar Teknoloji'nin Bayraktar TB2 SİHA'ları üretecek bir fabrikanın inşası için Ukrayna'da bir arsa satın aldığını bildirerek, "Fabrikanın projesini de geliştirdiler ve onu sonuna kadar hayata geçirmeyi planlıyorlar" ifadeleri kullanmıştı.

Bodnar'ın açıklamalarının üzerine Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov bir değerlendirmede bulunmuş ve "Bayraktarları üretecek fabrikanın Ukrayna'da inşa edilmesi durumunda, bu tesis derhal demilitarizasyona tabi tutulacaktır" dedi.

Kremlin yönetimi askerisizleştirme anlamına gelen demilitarizasyon ifadesini askeri tesislerin yok edilmesi anlamında kullanıyor.

BAYRAKTAR SİHA'LAR UKRAYNA'YA HEDİYE EDİLMİŞTİ
Türkiye'nin Ukrayna savaşında izlediği denge politikasına karşın Bayraktar SİHA'larının üreticisi Baykar Teknoloji, Ukrayna yönetimine daha yakın bir çizgide hareket ediyor.

Daha önce Polonya ve Litvanya gibi ülkelerde Ukrayna'ya Bayraktar SİHA'larının alınması için yardım kampanyası düzenlenmiş, kampanya sonrasında Baykar Teknoloji, SİHA'ları ücretsiz bir şekilde Ukrayna'ya verme kararı almıştı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar geçtiğimiz ay CNN International'a verdiği röportajda, "Ukrayna'nın bağımsızlığını destekliyoruz" açıklamasında bulunmuş, istemesi halinde Rusya'ya SİHA satar mısınız?" sorusunu yanıtlayan Bayraktar, "Rusya'ya asla SİHA satmayız" demişti.