Rus Ortodoks Kilisesi'nin ünlü papazlarından Volokolamski İllarion, Rus haber ajansı TASS'a verdiği demeçte, Erdoğan'ın Ayasofya açıklamalarına sitem ederek "Kaygı ve endişe verici" olarak yorumladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, kurmaylarına "üzerinde çalışın" şeklinde verdiği talimatla, Ayasofya'nın Cami olarak ibadete açılıp açılmaması yönünde başlayan tartışmalara Rus Ortodoks Kilisesi de katıldı.

Rus Ortodoks Kilisesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya ile ilgili olarak kurmaylarına bir çalışma yürütmesi hususunda talimat vermesini değerlendirerek, "Bu endişe verici olmakta" dedi.

'İNSANLARIN ARASINI BUZMAKTAN KAÇININ'
Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan Rus Ortodoks Kilisesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı Volokolamski İllarion (Alfeyev) şunları söyledi:

"Ayasofya'nın şu anki durumundaki olası bir değişiklik hakkındaki haberler neredeyse her yıl ortaya çıkıyor. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya'nın bir müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin konu üzerinde çalışma yürütülmesi konusunda talimat vermesiyle ilgili haberlerin yayılması endişe verici olmakta.

Mevcut kırılgan ve istikrarsız bir dünyada, dünyadaki mevcut dengeler için riskler taşıyan, ve farklı milletler ve dinlerden olan insanlar arasındaki ilişkilerde gereksiz gerginlik yaratabilecek adımlardan kaçınılmalı.

'MİLYONLARCA İNSAN ENDİŞELİ'
Rus Ortodoks Kilisesi'nin tanınmış rahiplerinden İllarion, Ayasofya ile Rus inançlı insanları arasında özel ve tarihi bir ilişki olduğuna işaret ederek, "söz konusu tarihi eserin statüsünün değiştirebileceği söylentilerinin milyonlarca insan için endişe ve kaygı verici" dedi.

Bu arada, Rus Ortodoks Kilisesi yetkilisi İllarion, devlet televizyonu Rossiya-24 kanalına yaptığı açıklamada ise "Ayasofya'nın bir müze olmaya devam edeceğini, kapısının tüm katılımcılara açık olacağını ve bu tür olayların dinler arası gerginliği provoke etmeyeceğini umuyorum” görüşünü savundu.