Boğaziçi Üniversitesi'nde genel sekreterlik görevini yürüten Hasan Fehmi Topal'ın İngiltere'deki Boğaziçi mezunlarının kurduğu WhatsApp grubuna İngiltere kodlu bir telefonla katıldığı ve kendini "Ali Kemal" adıyla tanıttığı öne sürüldü. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) hariç diğer Boğaziçi Üniversitesi mezun dernekleri, Topal'ın istifası istemiyle açıklama yaptı.

"Kayyumlar gidecek biz kalacağız" denilen "Üniversite bileşenlerinin iradelerini hiçe sayan tepeden inme karar ve atamaları kesinlikle kabul etmiyor, Boğaziçi Üniversitesi özgür, özerk ve katılımcı bir yapıya kavuşana kadar mücadeleden vazgeçmiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Geçtiğimiz şubat ayında, hukuksuz ve usulsüz bir dizi operasyon ertesinde, Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreterlik görevine tepeden inme bir kararla getirilen Hasan Fehmi Topal’ın, bir yurtdışı mezun Whatsapp grubuna sahte isim ve mezuniyet bilgileriyle dahil olduğu ortaya çıktı. Bilindiği gibi, yolsuzluk şüphelisi Faruk Yakaryılmaz’ın Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak işe başlaması sonrasında üniversite veri ve sunucuları siyasi iktidara yakın özel şirketlerin erişimine açıldı. Yaşanan veri güvenliği skandalına dair Whatsapp grubunda yaptığı yazışmalarda ‘Ali Kemal’ sahte ismini kullanan Topal, mezunlara karşı tehditkar ifadeler kullandı, onlardan istihbarat almaya çalıştı ve veri güvenliği skandalını deşifre eden akademisyenlere ve çalışanlara mesnetsiz suçlamalar yöneltti.

Liyakat, dürüstlük, güvenilirlik ve iyi niyet gibi üniversitemizin temel değerlerini benimsemediği açık olan Topal’ın ve başta Naci İnci olmak üzere diğer kayyumların üniversitemizde bir gün daha kalmasına tahammülümüz yok. Yurtiçi ve yurtdışı mezunları olarak, diğer kayyumlarla birlikte Hasan Fehmi Topal’ı derhal istifaya çağırıyoruz.

ALİ KEMAL AYRINTISI
Genel Sekreter Hasan Fehmi Topal’ın, İngiltere’deki gruba katılarak kendisini “Ali Kemal” olarak tanıtması, akıllara Kurtuluş Savaşı döneminde İngiliz işbirlikçiliği yapan Ali Kemal’i getirdi.

ALİ KEMAL KİMDİR
Ali Kemal, Kurtuluş Savaşı'na ve Mustafa Kemal Atatürk'e muhalefet ederek işgalcilerle saf tuttu ve Kuvayi Milliye'ye ağır hakaretler etti. İngiliz işbirlikçisi Ali Kemal çeşitli gazetelerde yazarlık yaptı. Damat Ferit Paşa hükûmetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dâhiliye Nazırlığı yaptı.

İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleriyle tanınan, Millî Mücadele aleyhine sert tutumlarıyla bilinen İngiliz işbirlikçisi Ali Kemal, Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra İstanbul'da tutuklandı.