Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, yeniden RTÜK başkanı seçilen Ebubekir Şahin’in AKP-MHP kontenjan çoğunluğuna dayanarak bugüne kadar RTÜK’ü nasıl yönettiyse bundan sonra ‘daha da pervasız’ yöneteceğine dikkat çekti.

‘SİYASİ İKTİDARIN SOPASI, RTÜK’ 

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’a konuşan Bildirici, RTÜK Başkan Vekilliğine kurul üyesi Arif Fırtına’nın getirilmesine ilişkin de “Zaten Şahin’e akıl hocalığı yapıyordu. Bağımsız ve eleştirel kanalların cezalandırılması için RTÜK siyasi iktidarın sopası olarak kullanılmaya devam edecek. Bu seçimin Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığına olumlu bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum.” ifadelerine yer  verdi.

Ebubekir Şahin ve onu destekleyen RTÜK’teki çoğunluğun kendi ahlak ve siyasi anlayışını dayattığını söyleyen Bildirici, “Tüm dünya görüşlerini Türkiye’deki yayıncılığa dayatıyorlar. Bu sınırlandırmalar aynı şekilde devam edecek. RTÜK artık önümüzdeki süreçten itibaren sadece televizyon yayıncılığı değil, yeni çıkacak yasa itibariyle internet ortamında yapılan yayınlarla ilgili de lisans çalışmalarını sürdürüyor. İnternet ortamında da artık cezalandırma süreçlerini, fikir özgürlüğünün sınırlandırılması gibi bazı girişimleri somut olarak göreceğiz” dedi.

MUHALİF YAYINLARA 25 KAT DAHA FAZLA CEZA VERİLDİ
RTÜK üyesi İlhan Taşcı’nın hazırladığı rapora göre; 2020 yılı boyunca iktidara yakın kanallara yalnızca 400 bin TL para cezası verilirken, eleştirel yayın yapan kanallara ise tam 25 katına denk düşen 10 milyon TL’lik ceza kesildi. Hakkında 102 bin 500 şikâyet yapılan ve yılın en çok şikâyet edilen kanalı olan ATV’ye ise yalnızca bir kez idari para cezası verildi.