Üzerinden 9 yıl geçen Roboski Katliamı'nda çoğunluğu çocuk olan 34 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan katliamdan kurtulan teki kişi Servet Encü,11 yakınını kaybettiği o günü anlattı.

“Herkese anlatacağım yaşananları. Kurda, kuşa, insana…" diyen Encu, "Vicdanı olan herkese yaşananları anlatacağım. Herkes bilsin Roboski’de yaşananları. İnsanların ve hayvanların gökyüzüne uçan parçalarını unutmayacağım. Bizim dilimiz var, kendimizi savunabiliyoruz, ya oradaki katırlar…” ifadelerini kullandı.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 köylünün ölümünde AİHM’in ‘ret’ kararı hukuk mücadelesindeki adalet arayışını zedelerken, Roboski katliamının 9. yılında Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’e konuşan Servet Encü, sınıra gidiş gelişlerin o dönem serbest olduğunu ve köylülerle 150 lira kazanmak için sınıra hareket ettikleri günü şöyle anlattı:

Evden saat 15.00’te çıktık. Her şey çok kolaydı, bir köyden bir köye gider gibi… Eskiden köylerimizin, yaylalarımızın yarısı Irak tarafındaydı. O kadar kolay yani. Köyümüze, toprağımıza gider gibi… Sınıra vardığımızda yükümüzü aldık. Yükümüz o gün mazot ve yağdı. Bu yükleri katırlara yükledik ve eve dönmek için yola çıktık. Yolun ortasına kadar ilerledik. Hiçbir sorun yoktu her şey normaldi.”

Aniden havan topu sesini duyduk. Her zaman olan şey diye düşündüm. Bir süre sonra baktım ki bu toplar yanı başımıza yağıyor. Hemen ailelerimize telefon açtım. Bu akşam her şey bambaşkaydı… Gökyüzünden inen toplar ses vermiyordu sadece etrafa ışık saçıyordu. Gündüz gibiydi her yer, bir aydınlanıyor bir karanlığa gömülüyordu…

'ÖLÜMÜ BEKLİYORDUM SANKİ'
Grubun en başında olduğu için kurtulabildiğini belirten Encü, "Yakınıma düşen bir bomba nedeniyle yere düştüm. Kurtulamayacağımı düşündüm. ‘Kaçın’ diye bağırmaya başladım. Bir baktım ki insan ve katırların parçaları havaya uçuyordu. Kendimi yokuşa yuvarladım" dedi. Ölü numarası yaptığını ve bu nedenlede bombardımanın kesildiğini dile getiren Servet Encu, "İki saat orada bekledim. Soğuktan donacak gibiydim. Karın üzerinde öylece bekledim, ölümü bekliyordum sanki. Bir süre sonra el fenerleri gördüm, ağıt sesi duydum… Şimdi kurtulacağımı hissediyordum. Gözümü açtığımda 50 metre uzaklıkta, karların üzerindeki cesetleri gördüm” ifadelerini kullandı.

'BİZİ NEDEN ÖLDÜRDÜNÜZ?'
Kurda, kuşa, insana, yaşayan her canlıya o gün yaşananları anlatacağını söyleyen Encü, Roboski'de yaşananları herkesin bilmesi gerektiğini belirtti. "Şimdi soruyorum: Bizi neden öldürdünüz?" diyen Encu, "Suçumuz varsa alın, yargılayın, ceza verin. Ama öldürmek nedir? Siz 13 yaşında bir çocuğu tek başına çarşıya bile gönderemezsiniz. Bu çocuk, bu yaşta neden kaçağa geldi diye soruyor musunuz? Bu bombaları yağdıranlara sesleniyorum: Yüreğini yaktığınız, çocuğunu katlettiğiniz bir anneyi alın karşınıza konuşun. Sonra da bir hayvanın yavrusunu elinize alın… Vicdanınızla hesaplaşın" dedi.