Prof. Sencer Ayata, Türkiye toplumunun göçleri istemese de kabullendiğini ancak Afgan göçlerinin tepkiyi tetiklediğini belirtti. Ayata, "bu göçler beraberinde yeni sorular getirdi. Nereye kadar?" dedi.

Prof. Sencer Ayata, T24 youtube kanalında Murat Sabuncu'nun konuğu oldu. Düzensiz göçler ve göçmenlerden duyulan rahatsızlığın konuşulduğu programda Sencer Ayata, "sorunun çok boyutlu" olduğunu ifade etti.

Ayata ileriki günlerde çok tartışılacak bir konu olduğunu söyleyerek Türkiye'nin büyük göçler konusunda nerede durduğunu saptayarak başladı.

Ayata, Anadolu coğrafyasının çok eskiden beri çok kritik bir geçiş noktası olduğunu söyleyerek "antik çağlarda Persler, Yunanlar ve Roma bütün lojistiğini Anadolu üzerinden kuruyor" dedi. Ayata, büyük göçlerin Anadolu'nun karakteri olduğunu öne sürerek "Türkiye coğrafyası bundan 100 yıl evvel büyük göçleri yaşadı. Ve Türkiye tamamiyle göçlerle kurulmuş bir ülke. Kafkas göçleri, Balkan göçleri ve Ortadoğu göçleri. Kanada, Amerika anlamında değil ama göç ülkesiyiz. Atatürk, Müsevileri kabul etti mesela. Balkan göçleri ve sonra Bulgaristan göçleri... Türkiye'nin geleneğinde bu göçler var." dedi.

Ayata, Türkiye toplumunun tepkilerinde haklı olduğunu da ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye'de halk bir yerde haklı. Çok kısa sürede çok fazla insan, farklı bir kültürle bir araya geldi. Halk bu gerilimi yaşıyor. Son günlerde Afgan göçlerine kadar Suriyeli göçmenlerden çok fazla rahatsızlık olsa da bunu kabullenmişti. Afgan göçleri bunu tetikledi. Göçmenlere karşı çatışma, gerilim çok az yaşanmıştı. Aslında Türkiye dünyada hiçbir yerde yaşanmayacağı kadar, hoşnutsuz da olsa bu 3 buçuk milyona bir kabullenme gösterdi. Ancak Afgan göçleriyle beraber yeni sorular gündeme geldi. Nereye kadar?"