Toplumsal İstanbul

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyum darbesine karşı direnişi, polis saldırılarının yoğunlaşmasıyla daha da yükseldi. Dün üniversitede 159 öğrencinin darp edilerek gözaltına alınması üzerine bugün için İstanbul Kadıköy'de protesto çağrısı yapılmıştı. Kadıköy Rıhtım polis ablukasına alındı, Kadıköy'e ulaşmaya çalışan öğrenciler gözaltına alındı ama kâr etmedi. Çünkü Boğaziçililer ve onlara destek vermeye için binlerce yurttaş Kadıköy'e geldi.

Polisin sert müdahalesine saatlerce direnen ve kararlılıkla bir arada duran yurttaşlara tüm Türkiye'den destek geldi.

Toplumsal'ın Kadıköy'deki muhabirlerinden ve orada bulunan diğer basın emekçilerinden edindiği bilgilere göre gözaltına alınanların sayısı en az 100.

Polis müdahalesine karşı, gözaltıların serbest bırakılması talebiyle saat 21.00'de tencere tavalarla ses çıkarma eylemi yapıldı.



Güncelleme (21:18)

Toplumsal'ın Kadıköy'deki muhabirlerinden ve orada bulunan diğer basın emekçilerinden edindiği bilgilere göre gözaltına alınanların sayısı en az 40.


Güncelleme (21:05)

Polis müdahalesine karşı, gözaltıların serbest bırakılması talebiyle saat 21.00'de tencere tavalarla ses çıkarma eylemi yapıldı.


Güncelleme (20:51)

Avukat Tuba Torun'un paylaştığı görüntülerde, Kadıköy'deki gözaltı araçlarından birinde saatlerdir kelepçeli olarak tutulan bir genç cama burnuyla 'ambulans' yazdı.

Torun o anları "Arkadaşlarımızı 1,5 saattir ters kelepçeyle bekletiyorlar. Su istiyorlar verilmiyor. Biri camı buğulandırıp ambulans yazdı, dikkate alınmadı. Sonra perdeleri çektiler. Bu insanlık dışı muameledir. #AşağıBakmayacağız. Cin fikirliler için: BURNUYLA yazdı arkadaşlar" notuyla paylaştı. 


Güncelleme (20:13)

Polisin tüm Kadıköy'e yayılan ve süren müdahalelerine rağmen yurttaşlar geri çekilmiyor. Moda ve Bahariye Caddesi civarındaki binlerce yurttaş gazlı ve plastik mermili saldırılara karşı direniyor. Bu kez polis araçları devreye girdi. İki polis aracı caddedeki yüzlerce kişinin canını hiçe saydı, süratlı bir şekilde kalabalığın arasına daldı.


Güncelleme (20:03)

Belgeselci Kazım Kızıl, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Gözümün üstünden vuruldum, hastaneye gidiyorum" dedi.


Güncelleme (19:52)

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, polis helikopterinin tacizine rağmen Moda'da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Okunan açıklamada "Erkeklik değerleri incindiği için onlarca kadın ve LGBTİ+ şiddete maruz kalmaktadır. Patronların hassasiyetleri nedeniyle tüm grevler yasaklanmakta, ertelenmektedir. Bizim tarafımız ise mücadele edenlerin tarafıdır" denildi ve "Bizim direnişimiz gözaltılarınıza, baskılarınıza ve tutuklamalarınıza boyun eğmez" ifadeleriyle bitirildi.


Güncelleme (19:30)

Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Kadıköy'de gözaltına alınanlar ters ve düz kelepçeli biçimde iki saatten fazladır araçlarda tutulduğunu söyledi.


Güncelleme (19:07)

Boğaziçi Dayanışması, yaptığı son çağrıda "Saat 21.00'de kayyumlara karşı öğrencilerin yanında olduğumuzu duyurmak için her yerde ses çıkartıyoruz! Gözaltına alınan bütün arkadaşlarımız serbest bırakılsın" dedi.


Güncelleme (19:02)

Polis, plastik mermilerle, gazla ve gözaltılarla bitirmeyi başaradığı eylemi, grupları bölerek engellemeye çalıştı. Ara sokaklara barikat kuran polis ekipleri, yurttaşların kararlı duruşu sayesinde çekilmek zorunda kaldı.


Güncelleme (18:53)

Tüm saldırılara ve onlarca gözaltıya rağmen Kadıköy'de binlerce yurttaş seslerini yükseltmeye devam ediyor.


Güncelleme (18:41)

Kadıköy'deki saldırı sırasında gözaltına alınmaya çalışılan bir polis "Polisim ben ya, polisim polis!" diye bağırdı...


Güncelleme (18:25)

Kadıköy'de polisin müdahalesinden sadece öğrenciler ve öğrencilere destek için gelenler değil, haber takibi yapan gazeteciler de nasibini alıyor. Gelişmeleri sahada takip eden Toplumsal muhabirlerinden Umut Taştan da polisin plastik mermi ve tazyikli suyla saldırısına uğradı. 


Güncelleme (18:17)

Kadıköy Çarşı girişinde çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis, kendilerine tepki gösteren TİP Hatay Milletvekili Barış Atay'a da saldırdı.


Güncelleme (18:11)

Boğaziçi Dayanışması ise paylaştığı son mesajda "Polis Kadıköy'ün her yerinde arkadaşlarımıza çok sert bir şekilde saldırıyor" derken "Biz açıklamamızı yapmadan bir yere gitmiyoruz! Herkesi Kadıköy'e kayyumlara karşı demokrasi talebini yükseltmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.


Güncelleme (18:04)

Polisin Rıhtım'da başlayan müdahalesi Kadıköy'ün sokak ve caddelerine de yansıdı. Gözaltına alınanlar var... Toplumsal muhabiri, birden fazla noktada müdahale ve gözaltı olduğu için gözaltına alınanların sayısının net olmadığını belirtti.


Güncelleme (17:53)

Kadıköy'de toplanan binlerce yurttaşa polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırıya başladı. Protestocular müdahaleye karşı "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!" sloganları atıyor.