Ercan Çankaya

1970’lerin başlarından bu yana Doğu Perinçek liderliğindeki Aydınlık hareketinin kurduğu hemen bütün partilerde görev alan, Ergenekon soruşturmaları döneminde İşçi Partisi’nin Genel Başkan Vekilliği görevini yürüten Mehmet Bedri Gültekin, kesin ihraç istemiyle partisinin Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti.

Doğu Perinçek Merkez Disiplin Kurulu kararını tanımayınca Gültekin, hâlen üyesi bulunduğu Vatan Partisi’nden istifa etmek zorunda kaldı.

DİSİPLİN KURULU ASKIYA ALINDI
Mehmet Bedri Gültekin, 4 Ekim 2020 tarihinde VP’nin Merkez Karar Kurulu’nca kesin ihraç istemiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. 16 Ocak tarihinde toplanan Merkez Disiplin Kurulu, kesin ihraç talebini reddedince Doğu Perinçek başkanlığında Merkez Yürütme Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu’nun 7 üyesinden 6’sının üyelik haklarını askıya alarak yeni toplanacak Merkez Disiplin Kurulu’nun Bedri Gültekin dosyasını tekrar görüşmesine karar verdi.

PERİNÇEK: HASMIMI PARTİDEN İHRAÇ ETMEYEN DE HASMIMDIR
Merkez Yürütme Kurulu, aldığı kararda ayrıca Disiplin Kurulu’nun aldığı kararı “tanımayacağını” ilan etti. Bu olaylardan sonra Mehmet Bedri Gültekin, dün yayımladığı bir basın açıklamasıyla partisinden istifa ettiğini açıkladı. Açıklamada, MDK üyelerinin önlerine gelen dosyalara kişisel görüşleri açısından değil parti programı ve tüzüğü açısından bakacakları, MDK üyelerinin Genel Başkan ya da partinin herhangi bir kuruluna değil; sadece parti program ve tüzüğüne karşı sorumlu oldukları belirtildi.

Gültekin, basın açıklamasında Doğu Perinçek’in toplantıda “Mehmet Bedri Gültekin partinin hasmıdır. Burada konuşan MDK üyeleri de partinin ‘hasmı’ oldukları ilan etmişlerdir” dediğini iddia etti.

'KENDİ ÜYELERİNİN HUKUKUNU SAVUNAMAYAN BİR PARTİ'
Bedri Gültekin, bundan böyle VP üyelerinin herhangi bir parti içi hukuksuzlukta hiçbir siyasi güvencesi kalmadığını vurgulayarak kendi üyesinin hukukunu savunamayan bir partinin halk ve ülke için de bir şey yapamayacağını belirterek partisinden istifa etti.

NE OLMUŞTU?
Doğu Perinçek, Vatan Partisi’nin 2019’daki 11. Kurultay’ında Mehmet Bedri Gültekin’i direkt ismini anarak hedef göstermiş; 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Bildirgesi’nden ‘HDP Kapatılsın’ maddesini çıkarttığı için Gültekin’i ağır bir şekilde eleştirmişti.

Bedri Gültekin’e iki yıldır partide görev verilmiyor, partiye yakın yayın organlarında yazması ve konuşması engelleniyordu.

'SİLİVRİ VALİSİ' DE İSTİFA ETMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde 42 yıldır Aydınlık hareketinin kurduğu partilerin üyesi olan, Ergenekon döneminde Silivri Hapishanesi önünde kurulan nöbet çadırlarının sorumlusu olan ve o süreçte 'Silivri Valisi' olarak nitelendirilen Hıdır Hokka da Vatan Partisi Beylikdüzü İlçe Başkanı’nın eşine küfrettiği ve tüm şikayetlerine rağmen hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı gerekçesiyle partisinden istifa etmişti.