Irak'ta Barzani’ye yakın Rudaw’a söyleşi veren Perinçek, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir talebi olmadığını ama Suriye'de Esad'ın lideri olduğu Baas Partisi ile temas halinde olduklarını söyledi. Perinçek, "Öcalan Türk devletinin, MİT’in emriyle çıkıp silahları bırakın da der. Dedirtirler ona yani” ifadelerini kullandı.

Saray'ın ortağı olduğunu iddia eden ve her seferinde AKP tarafından reddedilen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakın Rudaw’a verdiği söyleşide, “Öcalan dışarıda olsaydı ne değişirdi, kanatiniz nedir” sorusuna verdiği yanıtta “Onun yapabileceği bir şey yok ki. Ama bundan sonra ne olur, şunu da bekliyorum, bir müddet sonra Öcalan Türk devletinin, MİT’in emriyle çıkıp silahları bırakın da der. Dedirtirler ona yani” ifadelerini kullandı.

Rudaw’dan Rawin Sterk’e konuşan Perinçek, Türkiye 2014’ten sonra bir özgürleşme dönemine girdiğini söyledi ve “Başında da biz vardık” dedi.

'KÜRTLER TOPLULUK OLARAK HAK SAHİBİ DEĞİLDİR'
Perinçek, Tarafı olduğunuz haklardan bahsediyorsunuz. Kolektif hakların verilmesinden de yana mısınız?” sorusuna ise, “Kolektif derken eğer Kürtlerin vatandaş olarak haklarından bahsediyorsanız onun yanındayız ama Kürt diye ayrı bir grup olarak hakları doğru değil. Kürtler Türk milletinin, Türkiye vatandaşlarının bir parçası ve birey olarak haklara sahipler ama diyelim topluluk olarak ayrı bir hak, onun eşitlikçi bir çözüm olmayacağı kanısındayız.” diye yanıtladı.

'DOĞAL ASİMİLASYON KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİLDİR'
Perinçek sözlerini, “Doğal asimilasyon kötü bir şey değil. Baskı ve zorla bir asimilasyona karşıyız. Örneğin Irak’ta da Kürtler, Talabani bölgesinde konuşulan dil farklı, Barzani bölgesinde konuşulan dil farklı. Ben hatırlıyorum mesela Yurttaşlık Bilgisi Kitabı Barzani bölgesinde arapçaydı ve o bölgede üniversitede de daha çok eğitim arapçaydı.” şeklinde sürdürdü.

Muhabirin “Dil kimlik değil midir?” sorusuna ise Perinçek, “O halkın talebine bağlı. Bakın bir araştırma yapalım, yapılıyor da zaten, Kürt vatandaşlarımız içinde Kürtçe eğitimi ilkokuldan üniversiteye kadar isteyenlerin sayısı yüzde 2-3ü geçmez.” yanıtını vererek şöyle konuştu: Halk diyor ki ben Türkçemi geliştirmek isityorum. Mesela Diyarbakır’da Sur’da futbol maçı yapıyor çocuklar ama futbolu bile Türkçe oynuyorlar" dedi.

'BAAS PARTİSİ’YLE TEMAS HALİNDEYİZ'

Perinçek Rudaw muhabirinin, “Türkiye’nin Suriye ile yeniden ilişkilerin düzeltilmesi konusunda sizin bir çabanız var mı? Cumhurbaşkanı sizden böyle bir şey istedi mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Çabamız var tabi. Cumhurbaşkanımız benden böyle bir şey istemedi. Ama biz bir Türkiye partisi olarak Vatan Partisi olarak, Türkiyemiz ve bölge halklarını yararına olduğu için görüşüyoruz. Biz Baas Partisi ile Vatan Partisi olarak devamlı görüşmelerimiz var.