Ahmedullah Vasik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Penşir'deki Taliban karşıtı silahlı grupların çatı örgütü Afganistan Halk Direniş Cephesi ile Taliban arasında süren çatışmaya ilişkin bilgi verdi.

Vasik, "Penşir'deki Paryan bölgesi tamamen ele geçirildi" ifadesini kullandı.

Penşir'in yedi ilçesinden biri olan Paryan'ın, Penşir'in merkezi Bazarak'a yakın ilçelerden biri olması nedeniyle stratejik önem taşıdığı belirtiliyor.

Öte yandan, Afganistan'ı terk eden eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Birinci Yardımcısı Emrullah Salih, ülkeden kaçtığı iddialarına, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla cevap verdi.

Salih, Penşir'de olduğunu ve Afganistan Halk Direniş Cephesi saflarında Taliban'a karşı direnmeye devam ettiğini duyurdu.

Penşir'de üçüncü gününe giren çatışmaların şiddetli şekilde sürdüğü belirtiliyor.

Penşir vilayetindeki silahlı grupların çatı örgütü Afganistan Halk Direniş Cephesinin Sözcüsü Fehim Deşti, dün sosyal medyada yaptığı açıklamada, 40'tan fazla Taliban mensubunun öldürüldüğünü ifade etmişti.

'HAVAYA ATEŞ AÇMAKTAN KAÇININ'
Diğer taraftan, bazı haber ajanslarında Penşir'in düştüğüne yönelik iddialar sonrası, Kabil'de Taliban üyelerinin zafer kutlamalarıyla havaya ateş ettikleri görüldü.

Taliban Sözcülerinden Zabihullah Mücahid ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kabil'de ve ülke genelinde havaya ateş açmaktan kaçının ve bunun yerine Allah'a şükredin. Silah ve mühimmat senin elinde, kimsenin boşa harcamaya hakkı yok. Soğuk mermilerin sivillere zarar verme olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden gereksiz yere ateş etmeyin" ifadelerini kullandı.

PENŞİR'E OPERASYONU ZORLAŞTIRAN ETKENLER
Başkent Kabil'in yaklaşık 50 kilometre yakınındaki Penşir vilayeti, ABD'nin 2001'deki işgali öncesinde ilçe statüsündeydi. Yaklaşık 170 bin nüfuslu bölgenin büyük bölümü Taciklerden oluşuyor.

Ahmet Şah Mesut liderliğindeki Penşir’e, 1990’ların sonunda ülke geneline yayılan Taliban güçleri de giremedi. Ancak söz konusu dönemde Taliban güçleri çok sayıda cepheye yayılmış durumdaydı.

Vadiler silsilesinden meydana gelen ve toplamda 120 kilometre uzunluğa sahip bölge, binlerce metrelik sarp dağlarla çevrili olması nedeniyle içindekilere doğal koruma sağlıyor. Vadiye giriş çıkışların birer geçitten sağlanması askeri operasyonları oldukça zorlaştırıyor.

Kabil’in 2001’de Taliban’dan alınmasında da rol oynayan Pencşirliler, genellikle bölge içinden bir yöneticiyle idare edildikleri için kendilerine fiili bir özerklik atfediyor.

Bölgedeki silahlı ve siyasi yapılanmaya, El Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmet Şah Mesut’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adlı yapı, Rusya ve diğer ülkelerin Taliban’ı ikna ve kendilerine yardım etmesi için girişimlerde bulundu ancak sonuç alamadı.

Vilayetin yerleşim yerlerine büyük ölçüde Tacik güçler hakimken, bazı yerler Taliban ile zaman zaman şiddetlenen çatışmalarda el değiştiriyor.