Bartın Galla Pazarı’nda maske dağıtacağını dün sosyal medyadan duyuran Yonca Alemdar, kendi imkanları ile temin ettiği kumaşları, tanıdığı bir terziye diktirip bugün öğle saatlerinde pazar yerine geldi.

Pazarcılara ücretsiz maske dağıtmaya başlayan Alemdar, dördüncü maskeyi verirken polisler tarafından gözaltına alındı. Olay adı, kayıtlara TCK 187 “Kişilerin hayat ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma” olarak geçti.

Sağlık kontrolüne götürülen Alemdar, emniyetteki ifadesinde, daha önce Pazar yerinde yürüttükleri “temiz tuvalet” kampanyası sırasında tanıştığı pazarcı kadınların Covid-19 salgını nedeniyle geçen hafta maske takmadıklarını ya da bir maskeyi uzun süre kullandıklarını gördüğünü anlattı.

Alemdar ifadesinde, “Bir vatandaş olarak ne yapabileceğimi düşündüm. Pazarcı hanımlara yardım edebilmek amacıyla çift kanatlı kumaş temin edip bir doktor arkadaşıma sordum. Maske olarak kullanılabileceğini söyleyince, evde kesip bir terzi tanıdığıma götürdüm. O da katkı vermek adına ücretsiz olarak dikti. Maskeleri 60 derecede yıkayıp dezenfektan ile steril hale getirip Pazar yerine getirdim. Bunun yasak olduğunu bilmiyordum. Maskeleri para ile satmadım” dedi.

Yonca Alemdar, 74medya’ya yaşadıklarını anlatırken “Üç maske dağıtmıştım. Dördüncüde polis geldi. İzinsiz maske dağıtamayacağımı söylediler. Kaçakçılık Şube’ymiş. Sağlık kontrolüne götürüp ifademi aldılar. Sonra da serbest bıraktılar. Kalan 33 maskeyi de teslim ettim” ifadelerini kullandı.