Koronavirüs vaka sayısının arttığı 9 il arasında bulunan Uşak'ta, Gedik Piliç'te çalışan 86 işçiye virüs bulaştı. Valiliğe göre fabrikada önlem alınmaması nedeniyle işçiler virüse yakalandı.

Bugüne kadar sadece çalışanlara bir kez maske dağıtıldığını aktaran bir işçi de, "Tek kullanımlık maskeleri yıkıyoruz, tekrar kullanıyoruz. Çalışma ortamı sosyal mesafeye uygun değil" dedi.

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'dan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, birçok şehirde korona virüsü (Covid-19) vaka sayısında düşüş gözlemlenirken Uşak’ın da aralarında bulunduğu 9 ilde pozitif vakalarda artış tespit edildi.

Resmi açıklamalara göre Uşak’ta şu ana kadar 2 bin 950 kişiye test yapıldı. Toplam vaka sayısı ise 441 olarak açıklandı. Ancak nisan ayının ilk haftası 38 olan pozitif vaka sayısının beklenmeyenin üstünde artış göstermesi, işçiler ve yurttaşlar tarafından endişe ile karşılanıyor.

26 KUAFÖR VE BERBERDE VİRÜS TESPİT EDİLDİ
Türkiye’deki en büyük tavuk üretim fabrikalarından biri olan Gedik Piliç, Uşak’ın Eşme ilçesinde faaliyetini sürdürüyor. Salgının etkisini artırmasıyla birçok fabrika üretimi durdurmuş yahut kısıtlı devam etmişti. Yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı Gedik Piliç’te, yetersiz önlemler sonucunda 86 işçide koronavirüs tespit edildi.

Öte yandan 2 aydır kapalı olan kuaför, berber ve güzellik merkezleri normalleşme süreci kapsamında yapılan, yeni düzenlemelerle hijyen kuralları çerçevesinde açıldı. Ancak açılıştan bir gün önce, Uşak’ta işletme sahiplerine yapılan test sonucunda 26 kişide korona virüsüne rastlandı.

Yaşananların ardından Uşak İl Hıfzıssıhha Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada; “14.05.2020 tarihinden itibaren ilimiz genelinde vatandaşlarımızın sokağa maskesiz çıkmaları yasaklanmıştır” denildi.

‘FABRİKA ÖNLEM ALMAYINCA VAKA SAYISI PATLADI’
Uşak Valiliği’nden yapılan açıklamada, il genelinde vaka artışının olmadığı, verilerin yüksek görünmesinin nedenlerinden birinin, Gedik Piliç’te tespit edilen 86 yeni pozitif vaka olduğu belirtildi.

Valilik yetkilisi, “Fabrika önlem almayınca vaka sayısı patladı. Gedik Piliç’in mevcut iki tane kesimhanesi var. Onlardan bir tanesi kapatıldı. Fabrikada filyasyon çalışması yapıldı. Akabinde, pozitif vakaların temaslı olduğu yaklaşık 540 kişiye ev karantinası uygulanıyor. Bunun yanı sıra 480 berber-kuaförden, alınan örnekler sonucunda 26 kişinin daha pozitif olduğu saptandı. Bu iki olayın toplamı 112 vaka yapıyor” dedi.

“Normal günlerde, Uşak’ta günde 10 bandında pozitif vaka tespit ediliyordu” diyen yetkili, “Köylerde, ilçelerde yaygın bir durum yok. Uşak’ın yaklaşık 400 bin nüfusu var. Bu sebeple 400’lü rakamlar aslında çok yüksek değil. Şu an iki nedene bağlı tablodan dolayı yayılım fazla görünüyor” ifadelerini kullandı.

'ÇALIŞMA ORTAMI SOSYAL MESAFE İÇİN UYGUN DEĞİL'
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın, 7 Mayıs’taki açıklamasında “İşletme önlemleri alıyor. Bizi de ateş ölçümü yaparak kabul ettiler. Fabrika istihdam için önemli bir yere sahip. Çalışan, çalışmayan herkesin daha duyarlı olup destek olması için rica ediyorum” dediği Gedik Piliç’te bir işçi fabrika içindeki durumu şu sözlerle anlattı:

Salgın başladığından beri bize sadece bir adet maske verildi. Bu olay patlak verene kadar yaklaşık 45 gündür herkes aynı maskeyi kullanıyor. Kendimiz, tek kullanımlık maskeleri yıkıyoruz, tekrar kullanıyoruz. Ancak insanlar ekmek parası için çalışmak zorunda, kimse işini kaybetmek istemiyor. Hepimiz korkuyoruz. Yöneticiler bize sosyal mesafe kurallarına uymamızı söylese de çalışma ortamı sosyal mesafeye uygun değil. Yan yana çalışmak zorunda kalıyoruz. Herkesin bir başkasına virüs bulaştırma riski var.

Bazı önlemler alındığını söyleyen işçi, “Yemekhanede iç içe yemek yemiyoruz mesafeye ayak uyduruyoruz. Dezenfektan gibi ürünleri hepimize verdiler. Benim test sonucum negatif çıktı. Fabrikada şu an ne kadar vaka olduğunu işçiler olarak biz bilmiyoruz” diye konuştu.

“Pozitif vakalar ortaya çıkınca işe gelmek istemeyen arkadaşlar oldu” diyen işçi, “Patronlar işe gelenlere teşvik için bin lira gibi ek ödeme yaptı. Ben evime gidemiyorum. Apart kiralayıp dışarıyla temasımı kestim. Anneme virüs bulaştırmaktan korkuyorum. Ayrıca patronların işçileri toplayıp, sosyal medyada yazıp çizenleri ve basına konuşanları işinden etmek ve dava açmakla korkuttuğunu da duydum” ifadelerini kullandı.