Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli bireylerin  pandemi sürecinde mağduriyetlerinin arttığını ve sorunlarının katladığını söyledi. Gürer, kamuda engelli kotasının % 3’den %6 ya çıkarılmasını ve engelli öğretmen, sağlıkçı, memur atamalarının yapılmasını  istedi.

CHP'li Gürer, “Ülkemizde binlerce engellinin pandemi sürecinde sorunları daha da artmıştır. Ekonomik buhran engelliler için de yaşamı zorlaştırmıştır. Hastalık riski, önemli ölçüde evlerine kapanmalarına neden olmuştur. Engelliler için farklı dönemlerde yoğun önerme ve çalışmalara karşın sorunları ne yazık ki devam etmektedir. 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun’da, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak düzenlemelerin geçen 15 yılda uygulamaya konulmaması da sorunların devamına neden olmaktadır” diye konuştu.

SARI LEVHALAR KALICI VE KALİTELİ OLMALI
“2005 yılında çıkan kanunun kamu kurumları ve belediyelere yüklediği sorumluluklar vardır" diyen Gürer, "7 yılda bitmesi gerekirken süre uzatmaları verilen çalışmalar dahi 15 yılda bitirilmemiştir. Kamu kuruluşlarının engelli erişimi için düzenlemeleri tamamlanmalıdır. Bazı okullarda dahi engelli giriş çıkışına yönelik düzenlemeler halen bitmemiştir. Kaldırım genişliğinden yol giriş çıkışına kadar yapılması gereken çalışmalar vardır. Tüm kamu kuruluşları engelli erişimine uygun girişlere sahip olmalıdır. Büyük kentler başta olmak üzere kaldırımların tekerlekli sandalye ve akülü engelli araçların geçişine uyun duruma getirilmesi, yeni yapılan yollarda engelliler mutlaka düşünülerek planlanmalıdır. Görme engelliler için kaldırımlara monte edilen sarı levhalar kalıcı ve kaliteli olması ve oranın engelli yolu olduğunun o yolu kullanan diğer yurttaşların da farkına varacağı biçimde işaretlenmesi sağlanmalıdır. 15 yıldır bu yönde yapılan çalışmaların bitmiş olması gerekirdi. Ne yazık ki bu bağlamda da yapılması gereken çok iş var. Hatta engellilerin geçiş noktalarına araçların park edilmesi engelli araçları için ayrılan otopark noktalarına araç parkların yapılması devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

İŞ İSTİYORLAR
Atanamayan engelli sağlıkçılar, öğretmenler ve memurlaralrın atama bekeldiğine dikkat çeken Gürer "Kamuda engeliler için ayrılan yüzde 3’lük kota %6'ya çıkarılmalıdır. Bu konuda kanun teklifi verdim. Engelliler yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sağlanan kısmi desteklemeler yerine iş istiyorlar. Çalışmak istiyorlar. Sosyal yaşamın içinde olmak istiyorlar. Engellilerin çalışma ve sosyal yaşamda olma hakları için kamuda yeterli istihdamın sağlanması şarttır.” diye konuştu.

Gürer, “Dini Bayramlarında engellilere de ikramiye verilmelidir. İlaç ve teknik donanım gibi giderleri için de düzenleme yapılması gerekmektedir. İşitme engelli bireylerin, normal şartlarda duyabilmelerine olanak tanıyacak bir işitme cihazı 5 bin lirayı aşmış durumda, dar gelirli engelli vatandaş bunu nasıl alsın. Alamaması durumunda duyamıyor. SGK bu ücreti karşılamalıdır ” dedi.