13 Mayıs 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği ve Türkiye’nin en büyük maden kazası olarak hafızalarda yer eden Soma Katliamı'yla ilgili 6 yıldır süren hukuk mücadelesinde Yargıtay 12. Dairesi kararını açıkladı.

Madenci ailelerinin itirazları neticesinde Yargıtay 12. Dairesi, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı'nın davasında 37 sanığın beraat kararını onarken, sanıklardan tahliye olan maden sahibi Can Gürkan, tutuklu bulunan Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik İşletme Müdürü İsmail Adalı'nın 301 kez ‘Olası kasıtla adam öldürme' ve 162 kez ‘Olası Kastla Adam Yaralama' suçlarından ceza almaları gerektiğini belirtti.

Yargıtay ayrıca, tutuklu sanıklardan teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy'un cezaevinde yattığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.

'KARAR AİLELERİN YÜREĞİNE SU SERPTİ'
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Yargıtay 12. Dairesi’nin Soma davasıyla ilgili verdiği kararı partisinin il binasında CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve ilçe başkanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

CHP’li Özel, madenci ailelerinin verilen karardan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

* Yargıtay 12. Dairesi vermiş olduğu kararla Soma faciasına ilişkin yürütülen ve tamamlanan yargılamada bazı kararları onayladı, bazılarını bozdu. Bozulan kararlar arasında Can Gürkan’ın da içinde bulunduğu genel müdür Ramazan Doğru’nun, İşletme Müdürü Akın Çelik’in ve teknik müdür İsmail Adalı’nın hakkında ‘basit taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan verdikleri cezaları bozdu.

* Ve dedi ki bunlar 301’er kez ‘olası kastla adam öldürme’ ve 162’er kez de ‘olası kastla yaralanmaya sebebiyet verme’ suçlarından yeniden yargılanmalıdır. Bu karar Soma faciasında yakınlarını kaybeden annelerin, babaların, eşlerin ve çocukların yüreğine su serpmiştir. Tabi ki kararın eleştirilecek ve beklentileri karşılamayacak yönleri de vardır.

* Örneğin Alp Gürkan hakkında verilen beraat kararını onaylanması gibi. Kamuoyunda 37 beraatın onaylanmasına bir takım tepkiler var. Ancak burada aslında hiçbir suçu olmadan şirket tarafından kandırılmış, ‘Şuraya bir imza atmalısın’ deyip sorumluluk yüklenmiş ve şahitler önünde hiçbir şeyden haberi olmadan bazı sorumlulukları yüklendiği kişilere verilen beraatların onaylanmasını da normal karşılıyoruz.

CAN GÜRKAN'IN DIŞARIDA GEZMESİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞiL
CHP Grup Başkanvekili Özel, kararın ardından dışarıda olan facianın yaşandığı maden sahibi Can Gürkan'ın her an yurtdışına kaçabilme olasılığının olduğunu ve bir an önce tutuklanması gerektiğini iddia etti.

CHP'li Özel açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

* Şimdi burada atılması gereken en önemli adım Can Gürkan'ın tutuklu yargılanmasıdır. Yargıtay'ın kararı birlikte artık 301 kişinin ölümünden ‘olası kastla' yargılanacak olan Can Gürkan'ın dışarıda gezmesi, hatta maden işletmesi kabul edilebilir değildir. Korkumuz kendisini yurtdışına kaçmasıdır.

* Bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını, adli mercilerin bir an önce harekete geçmesini, yurt dışına çıkış yasağı ve tutuklama kararının ya da tutuklama talebini kabul eden kararların bir an önce verilmesi gerekiyor.'

CHP’li Özel açıklamasına şu şekilde devam etti:

* İlk günden Soma’yı unutmayacağız ve unutturmayacağız demiştik. Unutanın yüreği kurusun diyorduk. Bütün Türkiye böyle diyordu. Ama yargılama sürecinde pek çok kişinin buna ilgisi azaldı.

* Örneğin MHP ve onun Manisa milletvekili ilk günlerde davanın yakın takipçisiyken Cumhur İttifakı’na geçince adeta davada taraf değiştirdiler. Davayı takip etmemeye ve kötü kararlara tepki vermemeye başladılar.

* Hakim değişikliğine hep birlikte isyan ettiğimizde Türkiye kamuoyunu bu isyanı belki anlayamıyordu ama daha önce hep madenciler aleyhine kararlar veren hakim gelmişti.

* Şimdi o hakimin verdiği kararın nasıl sakat bir karar olduğu, suçluları dışarı çıkardığı, belki de onların yurt dışına çıkışına olanak verecek bir karar olduğu açıkça ortaya çıkıyor.

* Göz göre göre 301 kardeşimizin ölümüne sebebiyet verenler cezasız kalacak, belki 1 yıl sonra artık kimse içerde kalmayacak ve bu iş kapanacakken Yargıtay’ın verdiği bozma, yeniden yargılama kararını son derece olumlu karşılıyoruz.

'BAKANLAR DA YARGILANMALI'
CHP’li Özel açıklamasında facianın yaşandığı dönemde görev yapan bakan ve bürokratlarında yargı önüne çıkması gerektiğini belirtti.

Davada sadece yargılanan iki kamu görevlisinin yargılandığına dikkati çeken Özel, “Beklentimiz maden işleri genel müdürlüğünden, Türkiye Kömür İşletmleri yetkililerine ve dönemin bakanları ile siyasilerine kadar bu yargılamanın içinde yer almaları. Bakanlarla ilgili görev önümüzdeki dönem meclisindir. Yüce Divan’da yargılanmaları gerekmektedir. Ama bürokrasi ile ilgili görev Yargıtay’dan beklenildi. Bu konuda da karar verilmemiş olmasını da bir eksiklik olarak görüyoruz. Ancak toplamda bu karardan memnunuz. Anaların yüreğine su serpilmiştir” dedi.