Ercan Çankaya

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a 2012 yılında CV gönderdiği iddiası, dün gece sosyal medyanın gündemine oturdu. Özgür Demirtaş’ın yandaş Çalık Holding’in üst düzey yöneticilerine ve Berat Albayrak’a bir telefon uzaklıkta olan arkadaşının kimliği merak konusu oldu.

Albayrak'ın Çalık Holding'de yönetici olduğu yıllarda yaşandığı öne sürülen CV gönderme olayıyla ilgili Gökhan Topçu isimli ClubHouse kullanıcısının Özgür Demirtaş'a yönelttiği soru üzerine Demirtaş; CV'sini bir arkadaşına gönderdiğini, arkadaşının da Albayrak'a gönderdiğini söyledi. ClubHouse kullanıcısı Topçu, Demirtaş'ın kendisine "Adının Cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçtiğini, onu bile kabul etmediğini, bakanlığa tenezzül etmeyeceğini" söylediğini iddia etti.

BAKAN OLAMAZSIN DEMEDİLER
Paylaşımını görenler başta Demirtaş’ın ne söylemek istediğine anlam veremediler. Zira kimse Özgür Demirtaş’ın bakan olmak istediğini iddia etmiyordu. Tersine, Çalık Holding’te üst düzey yönetici olabilmek amacıyla Berat Albayrak’a CV’sini ulaştırdığı iddia ediliyordu.

YANDAŞ HOLDİNG BİRDEN NASIL BÜYÜMÜŞTÜ?
Özgür Demirtaş’ın CV’sini ulaştırdığı Çalık Holding 1997’de kurulmasına rağmen yıldızı 2000’lerde AKP iktidarıyla parlamıştı. Özgür Demirtaş’ın arkadaşının CV’sini gönderdiği 2012 yılında Berat Albayrak Çalık Holding’in genel müdürüydü. Pek çok yandaş şirket gibi o da 2000’lerin başında AKP öncülüğünde yapılan özelleştirme talanından büyük pay kapmış; 2007’de de TMSF’nin el koyduğu Ciner Holding’e ait Sabah gazetesi ve ATV’yi satın alarak Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Çalık Holding ATV ve Sabah’ı, iki devlet bankası Halkbank ve Vakıfbank’tan aldığı 1,1 milyon dolarlık krediyle satın almıştı. Özgür Demirtaş’ın CV’sinin gittiği holding, AKP’nin yoktan var ettiği bu yandaş holdingti.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMASI
Gece boyu sosyal medyanın gündeminden düşmeyen Özgür Demirtaş, bugün konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

Arkadaşım bir özel şirketin başında olan Berat Albayrak'a göndermiş. Troller de 'Aaa bak Özgür Demirtaş, Berat Albayrak'tan bakanlık istemiş, iş istemiş' diye bağırmaya başlamış. Arkadaşlar, e-mailden de görüleceği üzere, benim hiçbir siyasiye direkt gönderdiğim bir email yok. Benim CV'im belki 3 bin yere gitmiştir. Japon Devlet Bankası’na da, Amerikan Merkez Bankası'na da, Norveç Varlık Fonu’na da, Singapur Nasyonel Üniversitesine de. Bundan daha doğal bir şey de olamaz.

KİM BU ARKADAŞ?
Özgür Demirtaş’ın yandaş Çalık Holding’in üst düzey yöneticileri ve Berat Albayrak’a bir telefon uzaklıkta olan arkadaşının kimliği sosyal medya kullanıcıları arasında merak konusu oldu.