Umut Taştan

Yüksel Direnişçisi Mehmet Dersulu, Bolu F Tipi Hapishanesinde gasp edilen kitap ve mektup haklarını istediği için, havalandırmaya çıktığında oturma eylemi gerçekleştirmişti. Dersulu’nun bu talepleri yerine getirilmedi ve bununla birlikte kendisine 1 ay boyunca geçerli olacak iletişim, görüş ve sohbet yasağı uygulanmaya başlandı.

KHK ile işinden ihraç edilen ve Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde 4 yılı aşkın süredir 'işimizi geri istiyoruz' diyerek direnen Mehmet Dersulu; Acun Karadağ, Alev Şahin, Nazan Bozkurt, Mahmut Konuk ve Armağan Özbaş ile birlikte 22 Ağustos'ta 'yoğun eylem yapmak' gerekçesiyle tutuklanmıştı.

27 Ocak’ta ikinci kez hakim karşısına çıkan Dersulu’nun tutukluluğunun devamına karar verilmişti. Duruşma sonrası cezaevinde karantinaya alınan direnişçi Dersulu hakkında cezaevi yönetimince iletişim yasağı kararı verildi.

'25 GÜNDÜR TEK TUTULUYOR'
Dersulu hakkında verilen bu karara ailesi tepki gösterdi. Bir haftadır kendisi ile iletişim kuramadıklarını belirten kardeşi Zehra Dersulu, pandemi nedeniyle de görüşüne gidemediklerini belirtti. Mehmet Dersulu’dan haber almalarının imkansız hale geldiğini belirten Zehra Dersulu “Birlikte kaldığı arkadaşları da 14 Ocak’ta abimin yanından alınarak başka hücrelere konuldu, yaklaşık 25 gündür abim tek tutuluyor” ifadelerine yer verdi.

“Pandemi var denilerek sohbet hakları da ellerinden alınmıştı” diyen Zehra Dersulu “Tamamen yalnız bırakılmış durumda. Pandemi koşulları göz önüne alınarak bu cezanın ertelenmesi gerekiyor. Diğer cezaevlerinde gerekse Bolu’da cezası ertelenen tutuklular olduğunu duyduk. Abim hakkında da bu uygulanmalı” çağrısında bulundu.

'YALNIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Yüksel Direnişçisi Mehmet Dersulu’nun KHK’lı olması ve kamuoyu tarafından bilinen biri olması sebebiyle yalnızlaştırılmaya çalışıldığını belirten kardeşi “Görüşüne gitmek istiyoruz, bahane buluyorlar. Mahkemeye gidip geldiği için karantinaya aldık, görüştüremeyiz diyorlar. Bütün iletişim yollarımız kapanmış durumda. Bilgi alamıyoruz, sağlığını merak ediyoruz. Dün cezaevi ile yaptığımız görüşmede Covid-19 testinin negatif çıktığını söylediler. Verilen iletişim yasağını sorduğumuzda ‘yönetim böyle uygun gördü’ yanıtını verdiler. Cezaevi yönetimi keyfi yaptırımlar uyguluyor. Bir diğer cezaevinde uygulanan ceza ertelemelerinin burada uygulanmaması tamamen keyfiliğin göstergesidir. İletişim yasağı kararı 3 ay önce alınmıştı, şimdi uygulamaya geçmesi kasıtlı yapılmıştır. Gerek arkadaşlarının yanından alınması gerekse bizimle olan iletişim yasağının uygulanması abimi daha da yalnızlaştırmak için yapılıyor” ifadelerine yer verdi.