Ercan Çankaya

Suriye, 2020’yi asker ve yolcu taşıyan bir otobüse yapılan IŞİD saldırısıyla noktalamıştı. Saldırıda 20 Suriye askeri ve 8 sivil hayatını kaybetmişti. Bu son saldırıyla IŞİD’in bölgede mevcudiyetini artırdığı bir kez daha ispatlandı.

Suriye ordusu ve Rus Hava Kuvvetleri; misilleme olarak Deyrezzor kırsalındaki Badiya Al-Sham bölgesindeki IŞİD sığınaklarını bombalamıştı.

2020 yılı, IŞİD’in Suriye’nin iç bölgelerinde yeniden güçlendiği yıl olmuş; Hama’nın doğusu da dâhil olmak üzere IŞİD Suriye’nin iç bölgelerinde yeniden dirilmişti.

IŞİD, BİR DİZİ MEZRAYI YENİDEN ELE GEÇİRDİ
Dahası 2020, Halep ve Rakka’nın güney doğusunda kalan bir Ithriya bölgesinde bir dizi mezrayı ele geçirmişti. 

IŞİD’in Doğu Hama’daki sürpriz ilerlemesi sonucu, Suriye ordusu ve Filistinli askerlerden oluşan Kudüs Tugayı bölgeye çok sayıda asker göndermeye başladı. Doğu Hama’daki saldırılara ek olarak IŞİD, Rakka’nın El-Resafa bölgesine ve Humus’taki bir dizi gaz sahasını içeren bölgeye saldırılar başlattı. 

RUS HAVA KUVVETLERİ OPERASYON BAŞLATTI
IŞİD’in genişlemesine paralel olarak Rus Hava Kuvvetleri, Deyrezzor ve Humus bölgesinde hava operasyonlarını yaygınlaştırdı.

2020’nin en büyük hava operasyonu, Deyrezzor bölgesinden sorumlu Rus komutanın çölde hareket halindeyken IŞİD saldırısına uğrayıp hayatını kaybetmesi sonrası yapılmıştı.

Rus Hava Kuvvetleri, IŞİD’in Batı Deyrezzor ve Doğu Humus bölgesindeki mevzilerinde terör örgütüne ağır kayıplar verdirmeyi başarmış; terör örgütünün saldırılarını geçici olarak da olsa Suriye’nin daha iç bölgelerine kaydırmasını sağlamıştı.

2021’de Suriye ordusu, mecburen önünde sonunda elindeki elit kuvvetlerin bir kısmını ülkenin doğusuna kaydırmak zorunda kalacak.