Serdar Yüce - Toplumsal

Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basarak Milli Mücadele'nin meşalesini yaktığı günün 101'inci yılına, yani 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na sayılı günler kaldı. 19 Mayıs'a doğru giderken hep Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ne şartlarda çıktığı tartışılır. İstanbul'dan hareket ederken aklında direniş var mıydı, Vahdettin onu direniş için mi gönderdi gibi...

Ne yazık ki bu tartışmaların modası kimilerince halen geçmedi. Geçmemesinin nedeni de 1919'da Anadolu'da emperyalist işgalcilere ve onların işbirlikçisi haline gelen Saray'a karşı yaratılan direniş ruhunun üstüne toprak atma sevdasıdır. Sağcıların Amerika hayranı idolü Necip Fazıl Kısakürek de bu değirmene su taşıyanların başında geliyor. Bugünlerde de bol bol dillendirilen "Mustafa Kemal aslında niyetsizdi. Onu Anadolu'ya geçip mücadele başlatmaya Sultan Vahdettin ikna etmiştir" iddiasının da sahiplerindendir kendisi.

Necip Fazıl bu ikna görüşmesinin 16 Mayıs'ta yapıldığını söylemektedir. Yani ona göre, Mustafa Kemal Paşa ikna olur olmaz İstanbul'dan Samsun'a yola düşmüştür. 

Bu tezi savunanlar hayal görmenin ötesinde bir sorun yaşıyorlar. Onlarca belge, çalışma bu hazin Saray güzellemelerinin koca bir yalandan ibaret olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Oysa gerçeği harfiyen biliyoruz bugün, Milli Mücadele liderleri hakkında ölüm fermanları çıkaranlar, Mustafa Kemal Paşa'yı vatana ihanetle suçlayanlar çok kısa bir süre sonra İngiliz gemilerine atlayıp arkalarına bakmadan kaçacaklardı...

Sultan Vahdettin'in Mustafa Kemal Paşa'ya özel bir görev verdiğini herkes kabul ediyor. Ancak öncelikle... Vahdettin'in bırakın ikna etmeyi, Mustafa Kemal Paşa'nın ismini aklından bile geçirmediği herkesçe biliniyor artık. Paşa bu özel görevi onlarca görüşme, kulis ve baskı sonucunda aldı.

İkincisi... Sultan Vahdettin Mustafa Kemal Paşa'yı hangi amaçla Anadolu'da görevlendirdi?

Direnişi kırsın diye mi, ülkeyi kurtarsın diye mi?

İslamcılar ikinci seçenekte diretiyor ama tarih de ısrarla birincisi diyor... Samsun ve civardaki Türk direnişçiler dağıtılıp silahları toplanacak, İngiliz hükümetinin bildirileri Anadolu halkına okunup iknaları sağlanacak.

Burada konu dönüp dolaşıp İslamcıların "Vahdettin ikna etti" tezine geliyor. 

Yanıtları uzaklarda değil, devlet belgeleri arasında arasak yeterli. Samsun'a ayak basmadan 12 gün önce, yani 7 Mayıs 1919'da Dokuzuncu Ordu Müfettişi Tuğgeneral Mustafa Kemal, Savaş Bakanlığı'na bir dilekçe vererek, görev mıntıkasındaki jandarma kuvvetlerinin konuşunu gösteren detaylı bir kroki istiyor. Yani Mustafa Kemal Paşa, Anadol'ya geçtiğinde yapacaklarının hazırlığına haftalar öncesinden başlamış durumda.

İKNA EDİLEDEN OTOMOBİLİNİ Mİ AYARLADI?
Bir başka belge ise 10 Mayıs 1919 tarihli...

Osmanlı sevdalılarının "Vahdettin ikna etti" dedikleri günden altı gün önce Mustafa Kemal Paşa, Sivas'a yazarak geldiğinde kullanacakları otomobili ayarlamaya çalışıyor. Paşa, Sivas'taki Üçüncü Ordu Komutanlığına "yeterli derecede benzinli ve lastikli kaç otomobilin ne kadar zamanda hazır edilebileceklerini" soruyor. Paşa otomobil adet ve markalarıyla birlikte benzin ve lastik bilgilerinin tarafına 'açıkça' bildirilmesini talep ediyor.