Toplumsal ÖZEL

Düzenli olarak işçilerinin haklarını gasp etmesiyle anılan CHP'li Maltepe Belediyesi, işçilere 'yok' denilen paraları eş-dost-akrabaya savurmakta bir beyis görmüyor. Şimdi de Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, kuzeninin şirketine yaptığı büyük ödemeler ile gündemde.

Daha geçtiğimiz günlerde CHP'li Maltepe Belediyesi'nin taşeron şirketi MATAŞ işçileri, toplu iş sözleşmesinin hükümleri yerine getirilmediği ve haksız işten çıkarmalar yaşandığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlatmışlardı. Direnişi durdurmak isteyen belediye yönetimi ise işçilere eylemin daha üçüncü gününde görüşme sözü verse de işçiler Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın daha önce verdiği sözleri tutmadığını belirterek mücadeleye devam demişlerdi.

İŞÇİYE HAKKINI VERMEKTENSE...
Bunun üzerine işçilerin direnişini kırmak için eşi görülmemiş bir yönteme başvuran CHP'li belediye, Toplumsal'a yakalanmıştı. İşçiye haklarını vermemek için ne yapacağını şaşıran belediye yöneticileri, yanlarına belediyenin sosyal medya ekibini de alarak belediyenin etrafındaki birkaç çöp kutusunun başında 'çalışıyoruz' pozu vermişlerdi. Ali Kılıç'ın yardımcıları çöp toplarken fotoğraf çektirmiş, belediye ise bunu resmi hesaplarından "Maltepe'mizi temizlemeye, Başkan Yardımcılarımızın da katılımıyla devam ediyoruz. Bugün yaşanan olumsuzlukların giderilmesine çalışılacak. Bu süreçteki anlayışınız için tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz" ifadeleriyle paylaşmıştı.

Belediye ise bu pR çalışmasından umduğu yanıtı alamamıştı. Maltepe halkı, başkan yardımcılarının şovunu kendi sokaklarındaki çöp dağlarını fotoğraflayarak boşa çıkarmıştı...

CHP'li Maltepe Belediyesi grev kırıcılık yaparken Toplumsal'a yakalandı

İşçilerin direnişi, Toplumsal'ın yakın takibi ve kamuoyunun baskısına dayanamayan belediye yönetimi, en sonunda işçilere haklarını vermek zorunda kalmıştı. 

Peki...

İşçiye hakkını vermemek için türlü oyunlar oynayan, başkan yardımcılarını sokağa sürüp temizlik işlerine Afgan işçi alan belediyenin paraları kimlerin ceplerini dolduruyor?

CHP'de İmamoğlu kitabıyla başlayan kavganın perde arkasını açıklıyoruz - 1

MİMARIN İLK İŞİ DÜNYALIĞINI YAPMAK
İlki, Toplumsal'ın "CHP'de İmamoğlu kitabıyla başlayan kavganın perde arkasını açıklıyoruz" başlıklı haberinde ismi geçen Öykü Ajans. Bugünlerde kendini "İstanbul'u kazandıran seçim kampanyasının mimarı" olarak tanıtan Necati Özkan'ın sahibi olduğu ajans, milyon liralık reklam sözleşmeleriyle Ali Kılıç'ın gözdesi. Hatta Ali Kılıç’a, ajansa olan bu 'katkı'larından dolayı “Çok Yüksek İnsani Gelişim Ödülü” bile takdim etmişlerdi. 9 milyon 152 bin liranın yarasını, CHP Genel Merkezi'ne bile haciz gönderen isim olan Necati Özkan'a 1,5 ayda yaptı Maltepe Belediyesi. Hem de diğer yanda yüz milyonlarca liralık bir borç dağı dururken...

KUZENE ÖDEMELER ELDEN...
Bir de CEGAM Reklamcılık var. CEGAM'ın patronu ise çok daha 'içeriden'. Makbuz karşılığı Maltepe Belediyesi’nden düzenli olarak yüksek ödemeler alan Ankara merkezli CEGAM'ın Yönetim Kurulu Başkanı, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın da kuzeni olan Binali Polat.

CEGAM, Maltepe Belediyesi’nin süreli yayını olan Forum Maltepe Gazetesi için fatura kesiyor ve karşılığında ödemeleri elden alıyordu. Üstelik gazetenin baskı sayısı şişirilerek fazladan ödeme aldığı da iddialar arasındaydı. Öte yandan medyaya verilen ilanlar da CEGAM üzerinden yapılıyor ve bu işin karşılığında yapılan ödemeler de makbuzla yapılıyordu. Ali Kılıç’ın kuzenine ait ajansa yapılan bu yüklü ödemelerin teslim tutanağı ile yapılması da dikkat çekiyordu. Hatta, 2018'de Toplumsal'In ulaştığı bir belge var ki, evlere şenlik! CEGAM, Maltepe Belediyesi'ne makbuz diye, boş bir kağıdı karalayıp veriyor ve karşılığında elden para alıyordu.

GÖSTERE GÖSTERE DEVAM
Ali Kılıç'ın kuzeni ile olan yakın ilişkisi burada da kalmamış gibi görünüyor. Yapılan tüm haberlere rağmen ticaret, katlanarak devam ediyor. Yeni ortaya çıkan ödeme belgeleri, ödenen miktarın kimi zaman daha da arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca baskı sayısındaki şişirme de dudak uçuklatıcı. Tek seferde 50 bin adet bastırıldığı söylenen gazetelerin gerçek baskı sayısının bini bulmadığı belirtiliyor. Zaten bu durum, gazetelerin Maltepe sakinlerine ulaştırılmamasından da rahatça anlaşılabiliyor.

SORULAR YANITSIZ
Öte yandan, telefonla ulaşılan Binali Polat, sorulan soruları aradan günler geçmesine rağmen yanıtlamadı.

İşte Toplumsal'ın Ali Kılıç'ın kuzeni Polat'a yönelttiği sorular:

1- Belediye gibi resmi kurumlar, özel ya da tüzel kişilere ödeme yaparken "vergi borcu yoktur" belgesi istemektedir. Hal böyleyken firmanız CEGAM'a Maltepe Belediyesi neden elden ödeme yapıyor? Bu, Ali Kılıç ile akrabalık ilişkilerinizden kaynaklı özel bir durum mudur?

2- Belediye kimseye "vergi borcu yoktur" kâğıdı olmadan ödeme yapmazken sizin firmanıza elden ödeme yapmasının nedenleri arasında devlete olan vergi borcunuzu ödememek olabilir mi?

3- Maltepe Belediyesi'ne verdiğiniz teklifte “FORUM MALTEPE” adlı gazeteden 50 bin adet basıldığı anlaşılmaktadır. Ancak bu 50 bin gazetenin Maltepe sınırları içerisinde dağıtıldığı gözükmemektedir. Bu gazete nerelerde dağıtılmaktadır?

4-  CEGAM'ın Maltepe Belediyesi'ne kestiği faturaların altını doldurmak için naylon faturalardan yararlandığı ileri sürülmekte. Bu iddialarla ilgili CEGAM adına bir açıklama yapacak mısınız?

5- Öykü ajans ile CEGAM arasındaki öykü nedir, kısaca özetleye bilir misiniz?