Serdar Yüce

Türkiye'nin 'rutin' gündemlerinin; pandeminin, ekonomik çöküşün yanında Gaziantep'in bugünlerde konuşulan farklı bir gündemi var. Gaziantep Hükümet Konağı ‘depreme dayanıksız’ denilerek yıkılmak isteniyor ama buna dair hiçbir rapor paylaşılmıyor. Üstelik İnşaat Mühendisleri Odası'nın inceleme yapmasına da izin verilmiyor. Kaldı ki, bina için Gaziantep Valisi Davut Gül’ün ‘Türkiye’nin en çirkin valilik binası’ dediği de malum...

1984 yılında açılan proje yarışması ile mimarisi belirlenen ve 1996 yılında faaliyete geçen Gaziantep Valiliği binasında, bir süre önce milyonlarca lira harcanarak tadilat yapıldı. Sadece girişindeki doğal taş döşemesi için bile yaklaşık 1 milyon lira harcandı. Ancak şimdi, Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle Valilik binasının yıkılmasına karar verildi. Yıkılması planlanan binanın bulunduğu alan bir AKP projesi olan 'Milet Bahçesi'ne dahil edilecek. Yeni Valilik binası ise Fevzi Çakmak Bulvarı’nda bulunan kamu kurumlarının yerine yapılacak. Binanın ne zaman yıkılacağı, yeni binanın ne zaman yapılacağı henüz açıklanmasa da tartışmalar haklı olarak başladı. Milyonlarca yurttaş açlıkla boğuşurken, pandemi yüzünden üretim durmuşken, ekonomik çöküş bu denli hızlanmışken milyonlarca lira harcanacak bir projeye girişmek ama bunun karşılığında hiçbir somut kanıt sunmamak, Gaziantep halkının ve siyasetçilerinin tepkisini topluyor.

CHP'DEN YIKIM PLANLARINA TEPKİ
Şahinbey Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili ve CHP Parti Okulu Eğitmeni Hasan Şencan, binaya son yıllarda yapılan harcamaları hatırlattı ve yıkım planlarına tepki gösterdi. "Gaziantep Valiliğinin girişi 2013’te doğal taş olan Bazalt kullanılarak yapılmıştı. Sırf bu giriş için yaklaşık 1 milyon lira harcandı" diyen Şencan, "Şimdi ise bu binayı yıkma kararı alınıyor. Tüm partilere ve STK’lara çağrı yapıyorum. Gaziantep için ortak akıla davet ediyorum. Yazıktır, günahtır" ifadelerini kullandı.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DA KARŞI
İnşaat Mühendisleri Odası ise, yıkım kararının kentin gündemine aniden girdiğini ama ne kentin ne de valilik binasının böyle bir gündemi olmadığını düşünüyor. Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, binanın ekonomik ömrünü tamamlamadığını belirtirken, binanın yapılmış performans analizi, güçlendirme projeleri ve maliyet analizlerini teknik olarak inceleyip kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini söylüyor. Yapılacak deprem güçlendirme proje maliyetlerinin binanın değerinin yüzde 40'ından fazla olması durumunda binanın yıkılması düşünülebileceğini söyleyen Çeliktürk, bu gerçeklik dışında alınacak yıkım kararını 'kaynak israfı' olarak gördüklerini belirtiyor. toplumsal.com.tr'den alınmıştır.

YIKILACAK BİNA EN AZ 120 MİLYON LİRA
İnşaat alanının yaklaşık 60 bin metrekare olduğuna dikkat çeken Çeliktürk, şu anda böyle bir bina yapılmak istense, 120 milyon liradan aşağıya mal edilemeyeceğini belirtiyor ve "Bir kamu binası haklı gerekçeler olmadan yıkılmamalı” diyor.

Valilik binasının yıkılması kararıyla ilgili bir eleştiri de Deva Partisi Gaziantep İl Başkanı Ertuğrul Kaya'dan geldi. Gaziantep Valiliği'nin, binanın Deprem Performans Analiz Raporunu kamuoyu ile paylaşması gerektiğini hatırlatan Kaya, “Kamuoyu vicdanı raporu görmeden binanın yıkılmasını asla kabul etmeyecektir” derken o da diğer uzmanlar ve siyasetçiler gibi binanın ekonomik ömrünü tamamlamadığı görüşünde.

KAMU BÜTÇESİNE ÇOK AĞIR YÜK
Öte yandan Valilik binasında pek çok kamu kurumunun hizmet verdiğini hatırlatan Kaya "Bu binada hizmet veren çeşitli kamu kurumları yüksek maliyetlerle yeni yerler kiralamak durumunda kalacak. Bu durum ekonomik krizin ağır şartlarının yaşandığı bir dönemde kamu bütçesine ek maliyet demek. Kamu bütçesi milletin bütçesi, milletin parası demektir. Bu parayı gereksiz alanlarda harcamak doğru değil” ifadeleriyle alınan karar tepki gösteriyor.